Punaisen metsän hotelli

13.1.2012 14:21
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 13.01.2012

Suomessa tehdään varsin vähän paljastusdokumentteja. Kotimaassa tuntuvat asiat olevan sen verran hyvin ja avoimia, ettei tarvitse. Mutta miten on laita Suomesta lähtöisin olevien globaalien suuryritysten, jotka toimivat vähemmän vapaissa kehitysvaltioissa?

Mika Koskisen ohjaama elokuva ruotii suomalais-ruotsalaisen paperiyhtiö Stora Enson toimintaa Kiinassa, sekä sen sisältämiä hämäriä aineksia. Kiinan asioihin erikoistunut toimittaja Koskinen aloitti aikanaan tekemään dokumenttia Kiinan taisteluista ilmastonmuutosta vastaan. Suunnitelmissa oli haastatella aiheen tiimoilta myös Stora Enson edustajia niissä maakunnissa, joissa yhtiöllä on tehtaita. Yritys on kerskaillut Suomessa toimivansa läheisesti paikallisen hallituksen kanssa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja istuttamalla tehtaidensa läheisyyteen laajoja eukalyptuspuiden metsiä.

Koskisen elokuva seuraa melko lineaarisesti hänen dokumentintekoprosessiaan. Epäilykset Stora Enson toiminnan päivänvalon kestämisestä alkavat, kun Kiinan hallituksen edustajat hymyssä suin vaativat tietää, mitä asioita Koskinen aikoo tutkia ja lopulta alkavat vaatia olemattomia kuvauslupia.

Ohjaaja eristetään Red Forest Hotel -nimiseen majataloon. Kaikki Koskisen dokumenttiaan varten hankkimat haastateltavat joutuvat seuratuiksi ja lopulta katoavat.

Suuri osa elokuvasta vietetään hotellissa, jossa Koskinen pähkäilee seuraavaa siirtoaan, salakuuntelee ja -kuvaa virkamiehiä ja murehtii haastateltaviensa kohtaloa. Elokuvan rytmitys on hakoteillä, ja katsoja alkaa jo epäillä josko elokuvassa on oikeasti mitään todistusaineistoa Stora Enson toiminnan likaisuudesta. Ne Koskinen on kuitenkin säästänyt elokuvansa loppuun. Hän pääsee vierailemaan nimeämättömässä kylässä, jossa pelkkä Suomen mainitseminen pelottaa ja vihastuttaa paikallisia. Stora Enso on alueella turvautunut kiristykseen ja jopa väkivaltaan saadakseen paikalliset taipumaan tahtoonsa. Alueen alkuperäismetsät on hakattu maan tasalle. Tilalle tulleet taloudelliset eukalyptusmetsät imevät pohjavedet ja pilaavat ympäristön laajalta alueelta. Työstä hyvin tienaavat paikalliset poliitikot ovat silti valmiit puolustamaan suuryritystä henkeen ja vereen.

Muodollisesti elokuva ei ole mitenkään erikoinen, sillä kuvaus on samalla tavalla pelkän pääasian toteavaa kuin tv-uutisten inserteissä, ja rytmitys epätasaista. Kuitenkin kyseessä on elokuva tärkeistä asioista, ja se tekee siitä suositeltavaa katsottavaa. Mikä kontrolli meillä täällä Suomessa on suuryritysten toimintaan toisella puolella maailmaa?

Lisää luettavaa