Raakalaiset

12.10.2012 10:10
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 12.10.2012

Oliver Stone (s. 1946) oli 1980- ja 1990-luvulla yksi kiinnostavimmista amerikkalaisohjaajista. Platoonista (1986) tuli välitön sotaelokuvan klassikko. Syntynyt 4. heinäkuuta (1991) syvensi Vietnam-teemaa entisestään. Ura jatkui elokuvakerrontaa uudistavilla ohjaustöillä kuten JFK (1991) ja Syntyneet tappajiksi (1994).

Sitten Stonen elokuvien taso alkoi laskea. Nixon (1995) ei ollut JFK:n veroinen eikä U-käännös helvettiin (1997) ollut uusi Syntyneet tappajiksi. Historiallinen suurelokuva Aleksanteri (2004) ja 9/11-draama World Trade Center (2006) olivat korkeintaan keskinkertaisia. W. (2008) ja Wall Street: Money Never Sleeps (2010) olivat askel parempaan, mutta niistäkin jäi tunne, että Stone ei ole enää ohjaajana entisensä.

Nyt tulee kuitenkin Stonen elokuvien faneille hieno uutinen. Raakalaiset on Stonen paras elokuva lähes kahteenkymmeneen vuoteen. Don Winslow’n kirjan filmatisointi on räjähtävä kuvaus nuorista huumediilereistä.

Kertojana toimiva shakespearemaisen nimen saanut Ophelia eli O (Blake Lively) sanoo aivan elokuvan alussa että ”vaikka kerron teille tätä tarinaa, se ei tarkoita että jäisin välttämättä lopussa henkiin”. Siitä alkaa intensiivinen elokuva, joka on täynnä käänteitä.

Ben (Aaron Johnson) on kasvitieteilijä ja älykkö. Chon (Taylor Kitsch) on sotilas ja Irakin ja Afganistanin veteraani. Heidän välissään on vapaamielinen O, jolla on intohimoinen suhde sekä Benin että Chonin kanssa. Miesten ystävyys ei siitä kuitenkaan kärsi.

Chon on salakuljettanut Afganistanista Kaliforniaan korkealaatuisia kannabiksen siemeniä, jotka Ben on asiantuntemuksellaan jalostanut menestystuotteeksi. Bisnes on kasvanut suorastaan teollisuudeksi, ja kaksikolla on laaja ja uskollinen asiakaskunta. Liiketoiminta kukoistaa, ja ylellinen elämä rantahuvilassa maistuu. Idylli kuitenkin särkyy, kun kuvaan astuvat mukaan meksikolaisgangsteri Lado (Benicio Del Toro) ja vaikutusvaltainen huumekartellin johtaja Elena (Salma Hayek). Ben ja Chon joutuvat veriseen huumesotaan, jonka traagiseksi pelinappulaksi joutuu molempien rakastama O.

Stone kuljettaa tarinaa yhtä energisesti kuin parhaina vuosinaan. Mieleen tulevatkin Stonen sisällissotadraama Salvador (1986) ja hänen käsikirjoittamansa Arpinaama (1983). Mitään spoilaamatta voi todeta, että loppuratkaisu taatusti herättää keskustelua.

Raakalaisissa on loistava näyttelijäkaarti, joka koostuu tuoreista kasvoista ja kokeneista tähdistä. John Travolta on nappivalinta korruptoituneeksi agentiksi. Keskeisen näyttelijäkolmikon nuoret näyttelijät jäävät kaikki vahvasti mieleen. Taylor Kitsch osoittaa parin hömppäroolin (John Carter, Battlefield) jälkeen olevansa karismaattinen näyttelijä. Kypsästi ja älykkäästi näyttelevää Aaron Johnsonia ei uskoisi samaksi tyypiksi, joka esitti Kick-Assin pääroolin. Valovoimainen Blake Lively ei jää miesten varjoon. Useita Tony Scottin ohjaustöitä kuvanneen Dan Mindelin kekseliäs kameratyö ja tyylitajulla rakennettu soundtrack viimeistelevät tajuntaa täysin laillisesti laajentavan elokuvatripin.

Raakalaiset -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa