Rahalla saa 2

GENRE , ENSI-ILTA 14.09.2012 TÄHDET

Jens Lapiduksen Stockholm noir -trilogian ensimmäisen romaanin pohjalta filmattu Rahalla saa (2010) on yksi viime vuosien menestyneimmistä ruotsalaiselokuvista. Karussa ja kierteisessä rikostarinassa alemmasta keskiluokasta tuleva kauppatieteiden opiskelija Johan ”JW” Westlund (Joel Kinnaman) pyrkii Tukholman ökypiireihin. Edellytetyn elämäntyylin hän rahoittaa huumekaupoilla. Tyylikäs trilleri tiesi töitä rapakon takaa sekä karismaattiselle Kinnamanille että elokuvan ohjanneelle Daniel Espinosalle.

Elokuvan itsenäisessä jatko-osassa sukelletaan entistä syvemmälle Tukholman multietniseen alamaailmaan. Vankilaan joutunut JW elättelee yhä toiveita rehellisestä tienaamisesta. Ensimmäinen vankiloma ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan, ja JW tajuaa rikollisen elämäntavan imaisseen hänet peruuttamattomasti syövereihinsä.

Rahalla saa 2 on huomattavasti raaempi ja lohduttomampi kuin edeltäjänsä. Ohjaajan puikoissa on nyt iranilaistaustainen Babak Najafi, jonka äärimmäisen katu-uskottava kerrontatyyli vetoaa kaikessa koruttomuudessaankin tunteisiin. Ensimmäisen osan ohjannut Espinosa on siirtynyt vastaavan tuottajan paikalle, ja käsikirjoitustiimin vahvistukseksi on saatu Peter Birro. Birro tuli tunnetuksi uraauurtavien Hammarkullen ja Det nya landet -televisiosarjojen kirjoittajana.

Elokuvatrilogian ensimmäisessä osassa JW oli selkeästi päähenkilö, mutta Najafi on vienyt kerrontaa enemmän ensemble-draaman suuntaan. Asiansa pahan kerran sotkevan Jorgen (Matias Varela) ja yhdessä JW:n kanssa lusivan Mradon (Dragomir Mrsic) henkilökuvat syvenevät. Neljänneksi päähenkilöksi nousee Fares Faresin mieleenpainuvasti tulkitsema Mahmoud, joka velkaantuu kohtalokkaasti serbimafian sosiopaattiselle pomolle, Radovanille (Dejan Cukic).

Kaikki neljä päähenkilöä tulevat erilaisista etnisistä taustoista. Najafi hyödyntää tästä seuraavia mahdollisuuksia Espinosaa enemmän. Elokuvassa puhutaan lähes yhtä paljon espanjaa, serbiaa, arabiaa ja englantia kuin ruotsia. Etenkin Mahmoudin kivulias vieraantuminen omasta perheestään ja sen arvomaailmasta esitetään puhuttelevasti.

Tukholman armottomassa alamaailmassa monikulttuurisuudelle ei kuitenkaan ole sijaa. Säännöt ovat yhtä joustamattomat kaikille. Ylintä valtaa pitävät serbit, joiden paatuneisuutta selitetään Bosnian sodalla. Viime kädessä raskaan sarjan rikollisuudessa ei olekaan kyse rahasta vaan henkiinjäämistaistelusta.

Tarinaltaan Rahalla saa 2 on melko suoraviivainen, mutta toteutus on sävykäs. Kaikki kerronnan tasot voivat tosin avautua vain ensimmäisen osan nähneille. Trilogian päätöselokuvan tulee ohjaamaan Ruotsin lupaavimpiin elokuvantekijöihin kuuluva Jens Jonsson.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa