The Raid 2: Berandal

16.4.2014 14:34
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 18.04.2014

Tällaisia jatko-osien pitää olla!

Pari vuotta sitten teattereihin tullut indonesialaistuotanto The Raid: Redemption uudisti toimintaelokuvaa uskomattomilla kohtauksilla, joissa taistelulajien mestarit ottivat mittaa toisistaan. Oli vaikea kuvitella, ettäkakkososassa pistetään vielä paremmaksi, mutta niin siinä vain kävi. The Raid 2: Berandal on suurempi ja kauniimpi kuin ykkösosa.

Redemption tehtiin melko pienellä budjetilla. Sen yllättävän menestyksen myötä walesilaisohjaaja Gareth Evans sai jatko-osaa varten käyttöönsä enemmän rahaa. Isommat resurssit myös näkyvät valkokankaalla. Evans vie toimintaelokuvan lajityypin jälleen kerran uudelle tasolle.

Berandalin pitkä kesto voi vaikuttaa arveluttavalta etukäteen, mutta elokuvan päätyttyä voi vain todeta, että jokainen kohtaus on perusteltu.

Ykkösosa sijoittui lähes kokonaan yhteen tilaan eli isoon kerrostaloon, mutta nyt tapahtumapaikkana on koko Jakartan kaupunki yökerhoineen ja valtateineen. Evans on laajentanut paitsi tapahtumapaikkoja ja kestoa myös tarinan teemoja. Siinä missä ykkönen pohjautui lähes täysin suoraviivaiseen toimintaan, jatko-osa sisältää myös kiinnostavasti rakennettua draamaa.

Tarina jatkuu suoraan siitä mihin ykkösosa päättyi. Jakartalaispoliisi Rama (Iko Ewans) on tuskin ehtinyt paikata haavansa kerrostalon maratontaistelun jälkeen, kun taas pitää hyvästellä vaimo ja lapsi. Raman päihittämien roistojen taustalta paljastuu laajempi ja vaarallisempi organisaatio, jonka kiinni saaminen on pitkä ja monimutkainen projekti.

Vastahakoisesti tehtävään myöntyvän Raman on soluttauduttava pahamaineiseen vankilaan ja ystävystyttävä vaikutusvaltaisen mafiapomon pojan (Arifin Putra) kanssa. Operaatio vaatii kuukausia aikaa, ja pitkän vankilakeikan jälkeen suurin työ on vasta edessä. Rikollisjoukkojakin on vastassa kaksin kappalein. Keskeisiksi vastustajiksi nousevat paitsi mafiaperheen patriarkka Bangun (Tio Pakusedewo) ja hänen sadistiseksi kuumakalleksi osoittautuva poikansa myös keikarimainen kävelykeppimies (Alex Abbad). Vaarallisina sivuhahmoina nähdään teräviä vasaroita aseena käyttävä Hammer Girl ja pesäpallomailaa suosiva Baseball Bat Man.

Mies miestä vastaan käydyt yhteenotot ovat kuin kaunista ja taitavasti koreografioitua balettia. Kamppailukohtausten lisäksi elokuvassa nähdään pitkä takaa-ajojakso, joka nousee kertaheitolla elokuvahistoriaan. Toimintakohtaukset on toteutettu sarjakuvamaisen epätodellisesti mutta samalla myös uskottavasti. Mikään ei näytä videopelimäiseltä bittimössöltä, kuten Hollywoodin sarjakuvafilmatisoinneissa usein nykyään käy.

The Raid: Redemption oli tehokas ja napakka kuin John Carpenterin Hyökkäys poliisiasemalle. The Raid 2: Berendal tuo taas mieleen Kummisedän tai vaikkapa John Woon rikoselokuvat, joissa hirviömäisillä rikollisillakin on omat kunnian ja lojaalisuuden periaatteensa. The Raid 2: Berandal taitaa olla 2000-luvun paras jatko-osa.

Jussi Huhtala

The Raid 2: Berandal -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa