Rakkauden rasvaprosentti

GENRE , ENSI-ILTA 21.12.2012 TÄHDET

Kun elokuva-alan guruilta kysytään menestyselokuvan salaisuutta, vastaus on useimmiten sama: käsikirjoitus, käsikirjoitus ja käsikirjoitus. Tämä opetus on tainnut mennä uuden kotimaisen komedian tekijöiltä ohi korvien.

Rakkauden rasvaprosentin taustalla on sinänsä pätevä tekijäjoukko. Ohjaaja Mikko Kuparisen lyhytelokuva Sirocco (2012) on herättänyt positiivista huomiota ulkomaita myöten. Kameratyöskentelystä vastaa dokumenttikuvaajana ansioitunut Jani Kumpulainen ja leikkauksesta kolminkertainen Jussi-voittaja Jukka Nykänen.

Elokuvan käsikirjoituksesta puuttuvat kuitenkin tuoreus, omaperäisyys ja tunne. Tarinan puutteiden ja dialogin latteuden myötä työryhmän osaaminen menee osittain hukkaan. Käsikirjoituksesta vastaavat Salattuja elämiä kirjoittaneet Hannamaija Matila ja Laura Immonen. Kyseessä on molempien ensimmäinen pitkä elokuva.

Kesäiseen Helsinkiin ja vähän Sonkajärvellekin sijoittuvan tarinan päähenkilöt ovat Stigu (Mikko Nousiainen) ja Ella (Miina Maasola). Stigu on mainostoimiston tähtisuunnittelija, jonka asemaa uhkaa nuori ja häikäilemätön uraohjus Nicke (Jarkko Niemi). Rakkaudessa pettynyt Ella haaveilee vintage-vaatekaupan perustamisesta, mutta ottaa vastaan tilapäispestin Väestöliitossa.

Stigu ja Ella tapaavat kuntosalilla ja aloittavat seksisuhteen. Aktiin on varattu kolme varttia joka keskiviikko. Touhusta on romantiikka kaukana, mutta rakastumiseenhan se tietysti johtaa. Tapahtumia vauhdittaa ja mutkistaa Väestöliitolle tehtävä mainoskampanja, jota pari työstää yhdessä.

Ellan ja Stigun hahmot on kirjoitettu kovan itseriittoisiksi. Määrätietoisen Ellan rinnalla Sinkkuelämää-sarjan naisetkin huokuvat lämpöä ja myötätuntoa. Runoja rustaava Stigu on astetta pehmeämpi, mutta Levottomat-elokuvan (2000) laahus tuntuu seuraavan Mikko Nousiaista näissä itsekeskeisten naistenmiesten rooleissa.

Stigu täyttää elokuvassa 40 vuotta, ja Ellankin voi olettaa olevan vähintään kolmikymppinen. Lapsellisuudessaan ja ehdottomuudessaan he vaikuttavat kuitenkin parikymppisiltä.

Elokuvan loppupuolella hahmot saavat ripauksen herkkyyttä, mutta katsojan kannalta silloin on jo liian myöhäistä. Koska henkilöihin ei ole pystynyt samastumaan saati kiintymään, heidän kohtalonsa eivät jaksa kiinnostaa. Jonkinlaista kypsymistä ilmeisesti tapahtuu, mutta etenkään Ellan kohdalla prosessia ei avata.

Tyylilajiltaan Rakkauden rasvaprosentti on romanttinen komedia – siitäkin huolimatta, että romantiikkaa ja suuria tunteita on tarjolla harvinaisen vähän. Tarinassa on kuitenkin mukana myös aimo annos satiiria. Mainosmaailman kuvaus ja erityisesti Stigun pomo Juha (Kari Sorvali) tuovat vahvasti mieleen Elias Koskimiehen viimevuotisen Likaisen pommin.

Kotimaisissa elokuvissa on viime aikoina kuultu ilahduttavan luontevaa dialogia. Etenkin nuorten ohjaajien esikoisissa on hyödynnetty myös improvisaatiota elämänmakuisuuden aikaansaamiseksi. Kuparisen elokuva on askel taaksepäin tässä suhteessa. Näyttelijöiden repliikit ovat selvästi sellaisiksi kirjoitettuja.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa