Rock the Kasbah

11.11.2015 08:16
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 13.11.2015

The Clash -yhtyeellä oli 80-luvulla hitti nimeltä Rock the Casbah, mutta mitään varsinaista yhteyttä biisillä ja tällä elokuvalla ei ole, paitsi että Rock the Kasbah sijoittuu musiikin maailmaan.

Bill Murrayn esittämä Richie Lanz on ikääntynyt musiikkimanageri, joka muistelee juttuja Madonnasta ja Stevie Nicksistä, mutta niiden todenperäisyys on vähän niin ja näin.

Epätoivoinen Lanz tarttuu mihin tahansa työtilaisuuteen ja lähtee Afganistaniin viihdyttämään amerikkalaisia sotajoukkoja. Mukaan lähtee hänen luottoartistinsa Ronnie (Zooey Deschanel), jonka ura on siinä vaiheessa, että hän laulaa baarissa cover-biisejä taustanauhan päälle.

Afganistanissa Lanz tekee löydön, nuoren kabulilaisnaisen, joka esittää kauniita versioita Cat Stevensin kappaleista. Lanz haluaa saada lupaavan laulajan esiintymään Afghan Star -ohjelmassa, joka on paikallinen versio Idolsista. Naisilla ei vain ole ohjelmaan pääsyä.

Tositapahtumista innoituksen saanut Rock the Kasbah sisältää hyvin kirjoitettua hauskaa läppää, jonka esittäjäksi Murray hieman väsähtäneen oloisenakin on omiaan. Lanz on tutun tuntuinen hahmo: kyyninen ja elämässään pettynyt mies, joka kokee valaistuksen ja haluaa tehdä jotain hyvää. Lähtökohta voi olla kliseinen, mutta tarinaan tulee jatkuvasti hupaisia uusia käänteitä. Valitettavasti mukana on myös hölmöjä sivujuonia ja täysin turhia sivuhenkilöitä, kuten Bruce Willisin epäuskottavasti esittämä palkkasoturi. Zooey Deschanelin roolihahmo on hauska, mutta sille annetaan liian vähän tilaa.

Ohjaaja Barry Levinson (s. 1942) on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran. Hän on usein yhdistellyt draamaa ja komediaa onnistuneesti (Hyvää huomenta, Vietnam, Sademies). Rock the Kasbah ei ole mikään merkkipaalu hänen urallaan, mutta parhaimmillaan se on viihdyttävä ja hauska elokuva. Pelkkä Murrayn Smoke on the Water -esitys afganistanilaisen sotaherran juhlissa oikeuttaa elokuvan olemassaolon.

 

Rock the Kasbah -elokuvan traileri

Lisää luettavaa