Rooli

/ / GENRE ENSI-ILTA 22.05.2015 TÄHDET

Venäläisiä elokuvia tulee Suomessa teattereihin todella harvoin, mutta nyt voi puhua suorastaan sumasta, kun jo toinen venäläistuotanto tulee tänä keväänä meillä valkokankaalle.

Huhtikuussa ensi-iltansa saanut venäläistuotanto Leviathan herätti kansainvälistä huomiota ja oli mukana Oscar-kisassakin, mikä varmasti riitti perusteeksi sen ottamiseksi kotimaiseen ohjelmistoon.

Konstantin Lopušanskin ohjaama Rooli ei ole yhtä merkittävä tapaus, mutta suomalaisia kiinnostanee taas se, että mukana on suomalainen näyttelijä Maria Järvenhelmi. Lisäksi elokuva sijoittuu suomalaisille rakkaisiin maisemiin Viipuriin 1920-luvulle. Mukana onkin myös suomalainen tuotantoyhtiö.

Roolin keskushahmo on arvostettu teatterinäyttelijä nimeltä Nikolai (Maksim Suhanov), joka on vallankumouksen myrskyissä paennut bolshevikkeja Viipuriin. Nikolai on sitä mieltä, että näyttelijän on tehtävä teatterista elämää suurempaa, ja hän ottaa vastaan todella haasteellisen roolin.

Puna-armeijan komentaja Ignat Plotnikovista tulee Nikolaille enemmän kuin roolihahmo. Nikolai muuntautuu Plotnikoviksi täysillä ja elää tämän elämää niin vahvasti, että katsojakaan ei välttämättä enää tiedä, mikä on osa roolihahmoa ja mikä ei.

Mustavalkoisena tyylikkäästi kuvattu Rooli kertoo kiehtovalla tavalla siitä, miten pitkälle näyttelijä voi mennä valmistautuessaan rooliin. Maria Järvenhelmi tekee hyvän sivuroolin Nikolain vaimona, mutta elokuvan muistettavin rooli kuuluu pääosaa esittävälle Maksim Suhanoville. Suhanovin kaksoisrooli on ollut vaativa, mutta hän tekee sen komeasti.


Rooli (Rol) trailer - elokuvateattereissa 22.5.! from Bufo on Vimeo.