Sammyn suuri seikkailu

2.12.2010 16:35
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 03.12.2010

Sammyn suuri seikkailu on belgialainen 3D-animaatio, joka tulee teattereihin suomeksi dubattuna. Elokuvan tuottanut belgialaisyhtiö nWave vastasi myös pari vuotta sitten nähdystä pitkästä 3D-animaatiosta Kärpäsenä kuuhun (Fly Me to the Moon 3D). Molemmat animaatiot on ohjannut Ben Stassen ja käsikirjoittanut Domonic Paris.

Vaikka elokuva on belgialainen, tuntuu että se on haluttu suunnata eritoten amerikkalaisyleisölle. Monet kohtaukset sijoittuvat Yhdysvaltoihin, ja muuallakin maailmassa törmätään koko ajan amerikkalaisiin.

Sammyn suuren seikkailun nimihahmo on merikilpikonna, jonka elämää seurataan 50 vuoden ajan syntymästä vanhuuteen. Elokuvasta onkin käytetty myös englanninkielistä nimeä Around the World in 50 Years, ja tarinassa viitataan Jules Vernen klassikkoon Maailman ympäri 80 päivässä.

Sammy (suomalaisena äänenä Petrus Kähkönen) kuoriutuu maailmaan kalifornialaisella rantahietikolla vuonna 1959. Sammy ihastuu rannalla tyttökilpikonnaan nimeltä Shelly (Saara Lehtonen), mutta heidän tiensä eroavat lähes saman tien.

Merikilpikonnille luontaiseen tapaan Sammy tekee elokuvassa pitkän kiertomatkan maailman merillä. Omalla matkallaan Sammy haluaa löytää ihastuksensa kohteen Shellyn. Sammy kohtaa myös monenlaisia vaaroja ja läheltä piti -tilanteita. Hän taistelee piraijoita vastaan, pakenee vaarallista haukkaa ja etsii salaperäistä kätkettyä reittiä.

Sammyn paras ystävä on toinen samanikäinen merikilpikonna nimeltä Ray (Tuomas Uusitalo). Matkojensa aikana Sammy ja Ray näkevät, miten luonto muuttuu ilmaston lämpenemisen myötä maapallon eri kolkissa ja miten ihmiset tuhoavat planeettaa.

Sammyn suuri seikkailu on animoitu onnistuneesti. Elokuva suorastaan yllättää näyttävillä kuvillaan. Kolmiulotteisuus on toteutettu hyvällä maulla. 3D-vaikutelma syntyy ilman turhia kikkailuja. Sammy ei ole hahmona kovin omaperäinen, mutta kekseliäästi luodut sivuhahmot ja visuaaliset oivallukset korvaavat paljon.

Käsikirjoitukseen sisällytetty ympäristönsuojelullinen sanoma ei vaikuta liian saarnaavalta vaan toimii osana tarinaa. Kokonaisuutta vaivaa kuitenkin särmättömyys ja liiallinen sentimentaalisuus. Voi tosin olla, että lapsiyleisöä se ei häiritse. Aikuisille suunnattuja vitsejä tai viittauksia Pixar-animaatioiden tapaan on kuitenkin turha odottaa.

Dubbausohjauksesta vastaava Petri Hanttu on tehnyt suomalaisten ääninäyttelijöiden ja kääntäjä Jari Siltakosken kanssa ammattitaitoista työtä. Suomalaiset repliikit istuvat hyvin hahmojen suuhun ja näyttelijät esiintyvät luontevasti.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★

Sammyn suuri seikkailu – Traileri
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa