Satimessa

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Kevään uutuuselokuvien ehdoton yllättäjä on ensimmäisen pitkän elokuvansa tekevän Todd Fieldin oscar-ehdokas In the Bedroom (Satimessa). Tämä särmikäs tarina kertoo Yhdysvaltojen Mainessa asuvasta Fowlersien perheestä, jossa elämä pyörii varsin tavallisien asioiden äärellä. Perheen isä Matt (Tom Wilkinson) toimii kaupungin lääkärinä ja vapaa-aikanaan harrastaa yhdessä poikansa Frankin (Nick Stahl ) kanssa ravustusta. Ruth äiti (Sissy Spacek) työskentelee koululla kuoron johtajana. Frank on hankkinut kesäheilaksi itseään selvästi vanhemman yksihuoltajaäiti Natalien (Marisa Tomei ), joka ei ole kuitenkaan päässyt vielä täysin irti ex-miehestään. Pojan suhde aiheuttaa hämminkiä myös vanhemmissa. Matt katsoo pojan touhuja ymmärtävästi, mutta ei voi mitään kateuden tunteellekaan. Ruth taas ei ymmärrä ollenkaan koko suhdetta ja pyrkii lopettamaan sen järkisyihin vedoten. Natalien ex-mies käy taas tosi kuumana, kun hän törmää kuhertelevaan ex-vaimoonsa aina väärässä paikassa ja väärään aikaan. Tilanne ajautuu lopulta tragediaan, joka syöksee Fowlerien elämän pois raiteiltaan ja saa jokaisen miettimään suhdettaan ympäröivään maailmaan aivan uudelta pohjalta.

In the Bedroom on hivelevän vahvaa draamaa, jossa pureudutaan kylmällä, mutta uskottavalla otteella perusperheen arvoihin kriisitilanteessa. Elokuvassa annetaan katsojalle selkeä rooli yhtenä osapuolena ja monet kohtaukset päätetään niin, että katsojan on itse vietävä asia mielessään loppuun. Leikkaus ja kohtauksien rakenne on intensiivinen ja autenttinen, joka ei anna katsojalle mahdollisuutta pysyä puolueettomana. Tarina vaan vie aivan huomaamatta mennessään ja pian voi havaita tekevänsä jo omia ratkaisuja tarinan mukana.

Elokuvan ehdoton vahvuus on sen erinomainen näyttelijäkaarti, jossa ei ole heikkoja lenkkejä. Ennakkoon on paljon kirjoiteltu Sissy Spacekin roolista, mutta jopa tätä vaikuttavamman suorituksen tekee Tom Wilkinson, jonka muuttumista ihmisenä voi vain ihailla. Tämä Full Montyssäkin naurattanut britti esittää nyt hyvin todellista ja tuttua hahmoa, jollaisen moni meistä voi osoittaa tuttavapiiristään tai nähdä sen syvällä itsessään. Spacekin ja Wilkinsonin yhteistyö valko

kankaalla on saumatonta ja lopussa voi vain pala kurkussa todeta, kuinka aitoa ja todellista lopputulos on. In the Bedroom todistaa taas sen, että debyyteillä on monille ohjaajille niin suuri merkitys, että siinä ei ole varaa epäonnistua. Aikaisemmin näyttelijänä ja lyhytelokuvien ohjaajana tunnettu lahjakkuus on saanut pidettyä kokonaisuuden langat tiukasti käsissään. Todd Field antaa katsojalle aikaa ajattelulle ja samalla välttää viimeiseen asti sortumasta turhaan selittelyyn. Lopputuloksena on yksi tämän kevään emotionaalisesti latautuneimmista jännitysdraamoista.