Searching for Sugar Man

/ GENRE ENSI-ILTA 22.02.2013 TÄHDET

Detroitin sumuisia syrjäkujia mittailee luultavasti tänäänkin hoikka ja hieman kumara meksikolaistaustainen mies, jolla alkaa olla jo ikää. Mies huhkii yhä raskaissa hanttihommissa, sillä pienipalkkaisista töistä ei ole jäänyt mitään käteen. Hän palaa vetoiseen taloonsa, samaan jossa hän on asunut jo neljäkymmentä vuotta, ja sytyttää tulen kaminaan. Sixto Rodriguezia, 70, ei arvaisi supertähdeksi.

Ruotsalaisen Malik Bendjelloulin palkittu dokumenttielokuva Searching for Sugar Man kertoo lahjakkaasta ja omaäänisestä Rodriguezista, josta odotettiin seuraavaa Bob Dylania. Toisin kävi. Amerikkalaisyleisö sivuutti folk-muusikon, joka kahden heikosti myyneen levyn jälkeen katosi maailmalta pariksikymmeneksi vuodeksi.

Kukaan ei edes osannut kaivata salaperäiseksi jäänyttä taiteilijaa, sillä hänen kuviteltiin kuolleen. Rodriguezin väitettiin päätyneen itsemurhaan konserttiyleisön edessä joitain vuosia sen jälkeen, kun levy-yhtiö oli irtisanonut hänen sopimuksensa.

Vasta kun musiikkitoimittaja Craig Bartholomew Strydom ja levykauppias Stephen ”Sugar” Segerman alkoivat selvittää Rodriguezin kuolintapaa 1990-luvun puolivälissä, kävi ilmi, että vetäytyvä folk-nero on yhä elossa.

On jo sinänsä ihmeellistä, että itsestään hyvin vähän paljastanut Rodriguez jäljitettiin Detroitiin, mutta tarina ei jää tähän. Työläistaustainen muusikko, joka eli kädestä suuhun kolmea tytärtään kasvattaen, oli tietämättään rakastettu ja huippusuosittu tähti Etelä-Afrikassa. Albumit Cold Fact (1970) ja Coming From Reality (1971) jäivät osin apartheid-ajan sensuurin kynsiin, mutta levyjä ostettiin ja soitettiin enemmän kuin missään muualla maailmassa yhteensä.

Kun Rodriguez lensi konsertoimaan Etelä-Afrikkaan vuonna 1998, oli vastaanotto hurmioitunut. Ensimmäisen comeback-konsertin yleisö koostui pääosin nuorista aikuisista, jotka osasivat folk-tähden kantaaottavat laulut ulkoa. Hämmentävää kyllä, Rodriguez otti lavan haltuun kuin ei olisi koskaan poissa ollutkaan.

Vaikka Rodriguezin uusi tuleminen lienee hyvittänyt paljon menetettyä niin yleisölle kuin taiteilijalle itselleen, on Sugar Manin tarinassa outouksia, joihin toivoisi lisävalaisua. Minne tai kenelle valuivat levymyynnillä tienatut dollarit? Rodriguezin nuorin tytär esittää epäkohdalle varsin todennäköisen selityksen.

Searching for Sugar Man on lyyrinen, ilmava henkilökuva miehestä, joka on saavuttanut kenties liian vähän liian myöhään. Kauan odotetusta menestyksestään huolimatta Rodriguez elää yhä tavattoman vaatimatonta elämää. Hän vierastaa julkisuutta, ja selvää on, että vaikka hän haluaa palvella fanejaan, ei hän suostu kompromisseihin.

Toisin kuin toiselta eksentrikkomuusikolta, Bob Dylanilta, Rodriguezilta tuntuu tyystin puuttuvan paitsi kunnianhimo myös ego. Hän suostuu Bendjelloulin haastateltavaksi vain kerran – aurinkolasit silmillään – ja antaa rakastavien tytärtensä kertoa loput.

Bendjelloulin elokuvan tärkein ansio on, että hän tuo Rodriguezin terävästi sanoitetun ja tyylillä tuotetun musiikin yhä laajemman yleisön tietoisuuteen. Näihin lauluihin on elokuvan jälkeen suorastaan pakko tutustua tarkemmin.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat