Seventh Son

/ / / GENRE , ENSI-ILTA 02.01.2015 TÄHDET

Kansantaruista on fantasiakirjallisuuteen ja sitä kautta elokuviinkin iskostunut myytti seitsemännen pojan seitsemännen pojan maagisista voimista. Sitä hyödynsi Joseph Delaney nuorten fantasiakirjassaan The Spook’s Apprentice ja termi on otettu siitä tehdyn elokuvan nimeksi.

Kyseinen poika on Ben Barnesin esittämä Tom Ward, jonka perhe antaa outoja näkyjä näkevän pojan kiertelevän velhon, John Gregoryn oppipojaksi. Gregory on muinaisen, pahan voimia vastaan taistelevan ritarikunnan viimeinen jäsen. Erilaisia hirviöitä vastaan taisteleminen on vaarallista puuhaa: Gregoryn ritarikunnan lisäksi myös velhon oppipojat ovat olleet tulilinjalla. Tom päätyy oppipojaksi, koska Gregoryn vangitsema noitakuningatar Malkin on paennut ja jättänyt jälkeensä tuhoa ja kuolemaa.

Seventh Son ottaa Delaneyn kirjasarjan avauksesta lähinnä nimensä konseptin ja korvaa loput geneerisellä fantasiatoiminnalla. Kaikessa mennään tietokone-efektien ehdoilla, ja tarinankuljetus päättyy aina, kun esiin manataan jokin uusi hirviö tai Malkinin salamurhaajalauman jäsen, joita ei esitellä sen enempää kuin muodonmuutosefektit edellyttävät. Elokuvan maisemat ja fantasialavasteet ovat sentään näyttäviä. Siksi onkin harmittavaa, että kaikki muut efektit ovat muissa vastaavissa tekeleissä aikaisemmin nähtyjä – ja paremmin tehtyjä – ja juonen tapainen sekin kulunutta perusfantasiaa.

Parasta elokuvassa on ilmeisesti kunnon tilinauhan kuitannut Jeff Bridges, joka vetää vasemmalla kädellä överiksi kyynisen ja alkoholiin menevän vanhenevan ritarimentorin roolinsa. Valitettavasti käsikirjoitus ei anna hänelle paljon mahdollisuuksia osoittaa kykyjään, vaan hänelle on juonenselostamisen ohella kirjoitettu kokonaisuuten sopimattomia ja noloja onelinereita. Rento veteraani vain korostaa Barnesin jäykkyyttä, vaikka Narnian prinssi Kaspianinakin nähty nuori mies omissa kohtauksissaan ihan mukiinmenevästi patsasteleekin.

Julianne Mooren tilanne on kiittämättömämpi. Erinomainen Moore on tällä hetkellä lähes yliedustettu valkokankailla: teattereissa pyörivät jo Maps to the Stars ja Nälkäpeli: Matkijanärhi, osa 1. Kohuttua ja kehuttua, meille vielä matkalla olevaa Still Alicea näkemättäkin on helppo sanoa, että Seventh Sonin noitakuningatar on tämän hetken huonoin Moore-rooli. Todennäköisesti se on sitä myös hyvän näyttelijän koko uralla. Moorelle ei ole vaivauduttu käsikirjoittamaan paljonkaan näyteltävää. Hänen tärkein tehtävänsä on ottaa muutamia askelia, jotta hänet voidaan tietokone-efektein muuttaa hirviöksi ja hieman myöhemmin kävellä pari askelta lisää toiseen suuntaan tapahtuvaa muutosta varten.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat