She Said

Maria Schaderin ohjaama elokuva kahdesta New York Timesin toimittajasta, jotka ovat paljastamassa Harvey Weinsteinin vuosia jatkunutta hyväksikäyttöä on yksi vuoden parhaista. (Ikäraja K-12)

16.11.2022 16:24
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 18.11.2022

Harvey Weinstein oli yksi Hollywoodin merkittävimmistä henkilöistä. Legendaarinen tuottaja oli useiden Oscar-palkittujen leffojen takana, ja Jennifer Lawrence panikoi unohdettuaan kiittää tuottajaa Oscar-voitostaan. “En työskentele enää koskaan”, Lawrence kommentoi. Moni uskoi sen olleen hätäisesti tokaistu vitsi, mutta totuus oli paljon karmeampi.

New York Times julkaisi vuonna 2017 artikkelin, joka paljasti Weinsteinin vuosikausia jatkuneen hyväksikäytön Hollywoodissa. Weinstein raiskasi, kosketteli ja uhkaili useita naisnäyttelijöitä, kuten Rose McGowania ja Ashley Juddia monien muiden lisäksi. She Said kertoo, kuinka Weinsteinin toiminta vihdoin paljastui koko maailmalle.

Jodi Kantor (Zoe Kazan) ja Megan Twohey (Carey Mulligan) ovat New York Timesin toimittajia. Heidän työnsä on kaivaa ja tutkia faktoja ja katsoa tuleeko niistä koskaan artikkelia. Weinsteinin tutkinta alkaa pienenä mutta paisuu lopulta jättimäiseksi tarinaksi, jolla on ennennäkemättömät seuraukset.

Maria Schraderin ohjaama elokuva on yllättävän tavallinen kertoakseen yhdestä viime vuosien suurimmista skandaaleista. Elokuva ei ole sensaationhakuinen vaan elämänmakuinen ja aito draama toimittajan työstä. She Said saa muutaman vuoden takaisen Spotlight-elokuvan näyttämään lähestulkoon toimintaelokuvalta.

Juuri siinä piilee She Saidin voima. Se ei koskaan yritä tehdä Twoheyn ja Kantorin työstä – ja samalla Weinsteinin uhrien tarinasta – teatteria. Elokuva ei tarvitse suuria tunteidenpurkauksia, sillä yleisö tuntee tarinan jo valmiiksi. Schraderin lähestymistapa toimii myös siinä mielessä, että katsoja tietää jo elokuvan loppuratkaisun, joten jännitys ei perustu siihen jääkö Weinstein kiinni vai ei.

Jännitys on sen sijaan rakennettu uhrien rohkeuteen. Schader painottaa ja selittää jatkuvasti elokuvan aikana kuinka uhrien on vaikea puhua hyväksikäytöstä ääneen, monestakin syystä. Joten elokuvan loppumetreillä katsoja istuu penkin reunalla, kädet hiestä märkänä, toivomassa että vielä yksi uhreista löytäisi rohkeuden käyttää omaa nimeään artikkelissa, joka takaisi sen olevan vielä himpun verran vahvempi.

Zoe Kazan ja Carey Mulligan kantavat elokuvaa harteillaan. Kazan on hellä ja huomaavainen Kantorin roolissa ja Mulligan on räväkämpi ja tiukempi Twoheyna, mutta näyttelijöillä on keskenään upeaa kemiaa. He täydentävät toisiaan valkokankaalla, ja on ilahduttavaa ettei käsikirjoittaja Rebecca Lenkiewicz ole lähtenyt keksimään elokuvaan mitään ylimääräistä draamaa ja kitkaa naisten välille.

Sivuosissa nähdään myös kovan luokan näyttelijöitä. Andre Braugher on sopivan jämpti Twoheyn ja Kantorin esimiehenä ja Patricia Clarkson on aina hieno lisä mihin tahansa näyttelijäkaartiin. Harmillisesti nämä roolit on pinnallisesti kirjoitettuja. Elokuvan aikana ei oikein selviä keitä he ovat tai mitä he tekevät, mikä on heidän suhteensa Twoheyyn ja Kantoriin.

Samantha Morton ja Jennifer Ehle esittävät Weinsteinin uhreja. Ehle saa suuremman, hieman traagisemman roolin uhrina, joka on menossa rintasyöpäleikkaukseen juuri, kun Kantor ottaa häneen yhteyttä. Mortonilla on vain yksin kohtaus, mutta se saattaa olla koko elokuvan vaikuttavin ja tunteellisin kohtaus.

She Said olisikin toiminut paremmin minisarjana. Weinsteinin hirmuvalta Hollywoodissa jatkui useita vuosia ja on mahdotonta mahduttaa koko tarinaa ja sen seuraamuksia kahteen tuntiin. She Said tuntuu usein pelkältä pintaraapaisulta.

Elokuva ei myöskään ehdi tutkailla Hollywoodia tarkemmin. Hollywood on muuttunut huimasti Weinsteinin jälkeen, ja olisikin ollut hienoa nähdä millaisia vaikutuksia Twoheyn ja Kantorin artikkelilla oli.

Schraderin elokuva on kuitenkin yksi vuoden parhaimmista. Vuosi 2022 on ollut erinomainen vuosi elokuvien ystäville, mutta She Said on harvinainen elokuva Hollywoodista. Se ei koskaan tunnu tarpeettoman siistityltä. Elokuvaa kantavat Schraderin tarkka, upea ohjaus, sekä Mulliganin ja Kazanin erinomaiset roolisuoritukset.

Maria Lättilä

She Said -elokuvan traileri

Lisää luettavaa