Sherlock Holmes: A Game of Shadows

GENRE , ENSI-ILTA 23.12.2011 TÄHDET

Oman neroutensa tuiskeessa elävä yksityisetsivä Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) ja aina maltillinen tohtori Watson (Jude Law) jatkavat seikkailujaan samoista asetelmista, joihin parin vuoden takaisessa ykkösosassa jäätiin.

Ilkeyksien tapapiruna häärinyt professori James Moriarty (loistava Jared Harris) ottaa yhä suurempaa roolia hiljaisessa maailmanvalloituksessaan. Holmesin heltiämätön tarkkailu ja mielen aikido saa Moriartyn kuitenkin sotajalalle myös Holmesin läheisiä kohtaan. Tähtäimeen joutuvat siis tahtomattaan niin etsivän apurin hommat jättänyt Watson kuin tämän uusi morsiankin. Ei auta kuin hylätä häähumu ja lähteä eksentrisen etsivän kyydissä purkamaan uutta mysteeriä.

Game of Shadowsin salamurhaajia, pommeja, kohtalokkaita naisia ja Sherlockille ominaisia ongelmanratkaisuja sisältävä juoni kulkee vauhdikkaasti karismaattisen mieskolmikon välillä kimpoillen. Holmesin ja Watsonin keskinäinen kemia on tallella ja se onkin yksi elokuvan keskeisimpiä osia.

Helposti limaisen oloinen Jude Law on Sherlock Holmes -elokuvissa parhaimmillaan. Watson on karismaattinen ja miellyttävä olematta lainkaan siirappinen. Downey Juniorin tulkinta mielensä syövereihin hukkuneesta Holmesista on niin luonteva, että mies ei tunnu näyttelevän lainkaan.

Elokuvan tärkeimmissä naisrooleissa nähdään Noomi Rapace ja Rachel McAdams, jotka tekevät hyvää työtä, mutta jäävät auttamatta räiskyvämpien pääosien varjoon.

Ykkösen tympeästi kierrätettyä kaikki toimintagenren kliseet on Game of Shadows vapautuneempi ja seikkailullisempi pakkaus. Elokuvan huumori tuo mieleen Peter Sellersin pinkit pantterit paremmin kuin Steve Martinin viimeiset yritykset.

Mieltä kutkuttavan juonen lisäksi myös ulkokuori on kohentunut jo ennestään komeasta ykkösestä. Ohjaaja Guy Ritchie leikittelee kamera-ajoilla, hidastuksilla ja kohtausten toistoilla, kuten viihteelliseltä elokuvalta sopii odottaa. Tykkitulen säestämä pakomatka metsän läpi on yksi vuoden komeimmista elokuvakohtauksista ja suuren valkokankaan arvoinen spektaakkeli.

Sherlock Holmesin varjoleikki on hieno ja vauhdikas päätös elokuvavuodelle. Lopputekstien aikana mielessä pyörii vain yksi ajatus: tätä lisää!Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat