She’s Funny That Way

GENRE ENSI-ILTA 31.07.2015 TÄHDET

75-vuotias Peter Bogdanovich on toiminut niin näyttelijänä, käsikirjoittajana, kirjailijana kuin ohjaajanakin, hän on tehnyt dokumentteja ja saanut Oscar-ehdokkuuden vuoden 1971 Viimeinen elokuva -draamastaan. She’s Funny That Way on Bogdanovichin pitkän uran täydentävä korni ja hyvällä tavalla kliseinen menneen ajan komedia.

Bogdanovich haluaa kunnioittaa She’s Funny That Waylla Hollywoodin kulta-ajan kreisikomedioita, minkä takia leffa vaikuttaa hiukan vanhentuneelta. Moni on verrannut sitä Woody Allenin klassikkokomedioihin. Bogdanovich luo hauskoja juonikuvioita, jotka risteilevät ja aaltoilevat toistensa yli ja ali lähes kaoottisesti. Aivan maaliinsa ja hysteriaan asti elokuva ei harmi kyllä yllä.

Imogen Poots esittää Hollywoodin kuuminta uutta näyttelijätärtä, Isabellaa, jonka ura saa alkunsa melkoisen erikoisissa merkeissä. Ilotyttönä toimiva Isabella saa eräänä iltana pokakseen ohjaaja Arnold Arnoldsonin (Owen Wilson), joka auttaa tyttöä toteuttamaan haaveensa. Kuka sanoo, että unelmat ovat kuolleet? Erilaisten käänteiden jälkeen Isabella päätyy koe-esiintymiseen Arnoldin seuraavaan hittinäytelmään.

Isabella saa kuin saakin roolin näytelmästä, mutta asioita hankaloittavat niin samassa näytelmässä esiintyvä Arnoldin vaimo Delta (Kathryn Hahn) kuin Isabellaan rakastuva näytelmän käsikirjoittanut Joshua (Will Forte). Tästä alkaa sarja kommelluksia, kohelluksia, ristiinnaimisia ja vastoinkäymisiä, kun päähenkilöidemme polut risteävät keskenään mitä kiusallisimmin tavoin.

Kuvaan astuu käsikirjoittajan vaimo Jane (Jennifer Aniston), joka toimii useammankin hahmon psykiatrina. Potilaana on myös Isabellaan pakkomielteisesti rakastunut tuomari Pendergast (George Pendleton), joka on palkannut yksityisetsivän (George Morfogen) seuraamaan Isabellan jokaista liikettä. Sanomattakin on selvää, että juonikuviot ja kohellus saavat eeppisiä piirteitä, kun selviää, että yksityisetsivä on myös käsikirjoittaja Joshuan isäpappa. New York on ilmeisesti kovin pieni kaupunki. Jokainen tuntee toisensa jotain kautta.

Kuulostaako sekavalta? Sitä She’s Funny That Way on, mutta Bogdanovich pitelee kaoottisen sekasotkun lankoja hyppysissään mestarillisesti. Elokuva ei tarjoile monia varsinaisia nauruja, mutta pitää hymyn leveänä koko mittansa ajan. Katsoja onkin luultavasti hyvin pirteällä päällä vielä pitkään leffan päätyttyä.

She’s Funny That Way on hieno kunnianosoitus vanhoille komedioille. Leffa hakee voimansa hauskasta käsikirjoituksesta, jota loistavat näyttelijät tukevat. Eritoten Imogen Poots tekee mahtavan roolisuorituksen naiivina, vanhan Hollywoodin tarinoihin uskovana kultasydämisenä uneksijana. Pootsin uraa kannattaakin seurata, sillä uusi supertähti on syntynyt.


Aiheeseen liittyvät elokuvat