Sicario 2: Soldado

Sicario oli vuoden 2015 parhaita elokuvia, mutta jatko-osa ilman alkuperäistä ohjaajaa ei kuulostanut hyvältä ajatukselta.

4.7.2018 06:00
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 06.07.2018

Vuonna 2015 ilmestynyt Sicario oli upea rikoselokuva, mutta silti on hieman yllättävää, että se saa jatkoa. Sicario menestyi mukavasti lippuluukuilla, mutta se ei ollut mikään jättihitti eikä muutenkaan sen tyyppinen tuotanto, jolle tehdään jatko-osia.

Olisi sitä paitsi toivonut, että alkuperäisen ohjaaja Denis Villeneuve olisi mukana jatko-osan puikoissa, mutta hänestä on viime vuosina tullut Hollywoodin kysytyimpiä tekijöitä, joten on ymmärrettävää, että Sicarion jatko-osaan ei ole riittänyt aikaa.

Myös ykkösosan päähenkilöä esittänyt Emily Blunt on jäänyt pois, joten ennakkoon tuntui, että tulossa on vain köyhempi versio alkuperäisestä. Varsinkin kun tekijäryhmästä puuttuvat myös mestarikuvaaja Roger Deakins ja hiljattain kuollut säveltäjä Jóhann Jóhannsson.

Jatko-osa toimii ennakkoepäilyksistä huolimatta komeasti. Sicario 2: Soldado on vahva rikoselokuva, joka seisoo omilla jaloillaan. Aivan alkuperäisen tasolle kokonaisuus ei yllä, mutta tällä kertaa vertailu onkin hieman epäreilua.

Muutama laadun tae ykkösestä on onneksi mukana. Heistä tärkein on ehkä käsikirjoittaja Taylor Sheridan, joka on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut itsensä yhdeksi Hollywoodin ykköskirjoittajista.

Sicario oli näyttelijänä uransa aloittaneen Sheridanin ensimmäinen elokuvakäsikirjoitus, ja sen jälkeen hän on kirjoittanut kehutut rikoselokuvat Hell or High Water ja Wind River, joista jälkimmäisen hän myös ohjasi. Ja vaikka ykkösososaa kannatellut Emily Blunt jäi pois, kaksi karismaattista näyttelijää on silti mukana: Josh Brolin ja Benicio Del Toro.

Soldado 2 sijoittuu samoihin maisemiin kuin ykkösosa. Meksikon ja Yhdysvaltain välistä raja-aluetta vartioidaan tiukasti molemmin puolin. Huumeiden salakuljetus ja laiton maahanmuutto ovat valtava ongelma kummankin maan viranomaisille.

Tapahtumat käynnistää vakava terroriteko Kansasissa. Yhdysvaltain hallitus on sitä mieltä, että pommi-iskun tekijät ovat tulleet Meksikon puolelta huumekartellin salakuljettamana. Kun huumekartellit lisätään terroristiryhmittymien listalle, pystyy Yhdysvallat ryhtymään laajamittaiseen sotaan heidän kanssaan. Samalla halutaan synnyttää sota kartellien välillä. Tähän tehtävään pestataan Josh Brolinin esittämä Graver, jolle kova peli huumerikollisten kanssa on arkipäivää. Del Toron roolihahmo Alejandro saa tehtävän, jonka pelinappulaksi joutuu pelätyn rikollispomon teini-ikäinen tytär. Tilanne lähtee kuitenkin eskaloitumaan väärään suuntaan.

Italialaisohjaaja Stefano Sollima tunnetaan järjestäytynyttä rikollisuutta käsittelevistä elokuvistaan ACAB – All Cops Are Bastards (2012) ja Suburra (2015), ja hän on juuri oikea tyyppi Sicarion jatko-osan tekijäksi. Sollimalla on sekä syvällistä draaman tajua että kykyä rakentaa intensiivisiä toimintakohtauksia, ja hän heittää ykkösosaakin rankemman vaihteen päälle. Tunnelma on yhtä synkkä kuin norjalaisen black metal -yhtyeen keikalla. Sicario 2: Soldado on nihilistinen ja brutaali elokuva, mutta se sisältää myös älyllisiä tasoja ja vahvaa taiteellista näkemystä. Harvoin näkee näin onnistunutta jatko-osaa.

Jussi Huhtala

Sicario 2: Soldado -elokuvan traileri

Lisää luettavaa