Source Code

/ GENRE , ENSI-ILTA 13. toukokuuta TÄHDET

Duncan Jonesin esikoispitkä Kuu valittiin Episodissa 1/2010 vuoden 2009 ylivoimaisesti parhaaksi suoraan dvd:lle menneeksi elokuvaksi. Odotukset Jonesin seuraavaa ohjausta kohtaan olivat siis korkealla. Kaikeksi onneksi mies lunastaa odotukset tyydyttävästi. Vaikka Source Code ei Kuun tasolle yllä, se nivoo vastaavanlaisen identiteettiä pohtivan mysteerin sujuvaan toimintakuoreen. Kuun tarinan älykkyys korvautuu Source Codessa puhtaalla viihdyttävyydellä.

Yhdysvaltojen armeijan kapteeni Colter Stevenson herää Chicagoa kohti kiitävässä junassa. Se on hieman hämmentävää, sillä hänen viimeisin muistikuvansa on helikopterikomennus Afganistanissa. Kaiken lisäksi tuntemattomat ihmiset puhuttelevat häntä aivan väärällä nimellä, ja peilistä tuijottavat oudot siviilikasvot.

Source Code tempaisee mukaansa ensisekunneilla silmiä – ja pilvenpiirtäjiä – hivelevällä kamera-ajolla, ja mysteeri vie mukanaan. Tarina avautuu hiljalleen useammalla tasolla, joista päällimmäinen on junaan sijoittuva toimeksianto ja sen selvittämisyritys. Samalla Stevensonin on päästävä selville oman kohtalonsa salaisuudesta. Kuin huomaamatta livahdetaan kvanttimekaniikan ja metafysiikan ulottuvuuksiin.

Katsojan kannalta tärkeä kynnys nousee, kun Source Coden salaisuus alkaa paljastua. Näkemäänsä ja kokemaansa ihastuneetkin katsojat joutuvat myöntämään, että kaiken takana oleva selityksen tekninen puoli ontuu pahasti, sisältää huikean määrän valtavia sisäkkäisiä ja päällekkäisiä loogisia aukkoja ja on kaiken lisäksi vähänkin tarkemmin pohdittuna moraalisesti melkoisen arveluttava.

Käsikirjoittaja Ben Ripleyn kyseenalaiset meriitit tähän mennessä koostuvat lähinnä Species-sarjan myöhemmistä jatko-osista. Onkin Jonesin ja pääosia esittävien Jake Gyllenhaalin ja Michelle Monaghanin ansiota, että katsoja haluaa uskoa tapahtumien mahdollisuuteen. Jos tieteisfantasioiltaan haluaa ensisijaisesti edes jonkin tason toiminnallista uskottavuutta, aiheuttanee Source Code lähinnä kiukkua ja harmaita hiuksia.

Jo Kuussa oli havaittavissa Jonesille tärkeitä esikuvia tieteiselokuvan saralta. Myös Source Codesta tunnistaa elementtejä ainakin elokuvista 12 apinaa ja Päiväni murmelina, muutamista tv:n fantasiasarjoista puhumattakaan. Esikuvat on kuitenkin jälleen valittu huolella, ja Jones rakentaa niiden pohjalle aivan omannäköisensä elokuvan.

Michelle Monaghanin ja Jake Gyllenhaalin hahmojen välille hiljalleen, muutaman minuutin palasista ja jatkuvan toiston kautta rakentuva suhde alkaa elokuvan myötä sykkiä omaa elämäänsä. Se toisaalta nostaa tarinan panoksia, kun katsoja toivoo heille mahdollisuutta lopun vääjäämättömyyden tietäen. Toisaalta suhde tuo toiminnan keskelle suloista hyvän mielen tunnetta – vaikka elokuvan ystäväkin toivoisi, että kamerat olisivat pysähtyneet muutamaa minuuttia aikaisemmin, jolloin lopetus olisi muodostunut iskevämmäksi.

Jouni Vikman

Tähdet: ★★★★

Source Code – Traileri


Filmtrailer.com


Aiheeseen liittyvät elokuvat