Spring Breakers

16.5.2013 09:24
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 17.05.2013

Ensimmäinen ongelma arvion kirjoittamisessa: mikä on Spring Breakersin lajityyppi? Elokuva tuntuu näennäisesti nipulta yksinkertaisia koodeja, jotka kuitenkin katsojakohtaisesti voivat avautua usealla eri tavalla.

Päähenkilöt ajautuvat lain ulkopuolelle, mutta kyseessä ei ole mikään rikosjännäri. Hahmot ja tilanteet ovat koomisiakin, mutta varsinaista huumoria niistä on vaikea löytää. Draama taas tuntuu lattealta ilmaisulta kuvaamaan auringon valon ja neonvärit ihmismielen pohjamutiin yhdistävää kokonaisuutta. Se lienee kuitenkin lähinnä totuutta.

Päällisin puolin kerrottuna Spring Breakersin juoni on hyvin yksinkertainen. Koulutytöt Brit, Candy, Cotty ja Faith haluavat päästä mukaan amerikkalaisten koulujen kevätloman aikana varsinkin rantapaikkakunnilla järjestettäviin villeihin opiskelijabileisiin. Koska heillä ei ole rahaa, Brit, Candy ja Cotty ryöstävät pikaruokapaikan, ja tytöt viilettävät Floridaan bilettämään. Siellä he tutustuvat paikalliseen pikkunilkkiin, joka vetää heidät mukaansa rikolliseen elämäntapaansa.

Siihen yksinkertaisuus sitten loppuukin. Tyttöjen tekemisiä tukevat tissibiletyskuvat ovat usein suorastaan ristiriitaiset pinnan alla muhivien teemojen kanssa. Harmony Korine tuntuu hyödyntävän tätä kielikuvaa myös kirjaimellisesti, sillä hyvin usein kamera taltioi uima-altaassa viihtyviä tyttöjä aivan vedenpinnan tasolla. Sen lisäksi, että naisenalut haluavat ulos kotiseutunsa ahtaista ja tylsistä piireistä, he tuntuvat kamppailevan vapautuakseen monista muistakin näkymättömistä kahleista.

Olisi helppo luokitella koulutytöt pelkiksi pikkupissiksiksi ja Spring Breakers varsinkin Selena Gomezin ja Vanessa Hudgensin kiltin naapuritytön imagon tahrimisella ratsastavaksi teinikohellukseksi. Brit, Candy, Cotty ja Faith eivät kuitenkaan ole miten tahansa vietävissä. Esimerkiksi Faith pystyy vahvassakin henkisessä painostuksessa vetämään rajat sille, mikä hänestä on sopivaa ja ei. Vaikka antautuvainen tyttö olisi ”hyvä tyyppi”, ei juhlivilla jätkillä ole ongelmia häpäistä yläosattomia naisystäviään julkisesti. Mutta naisten sijaan Brit ja Candy halveksuvat tissejä toljottavia ja bikineihin vonkaavia miehiä ja osaavat pistää nämä paikoilleen.

Täydellä sydämellä vaikeita rooleja näyttelevien Gomezin, Hudgensin, Ashley Bensonin ja ohjaajan vaimo Rachel Korinen hahmojen katalyytiksi ilmaantuu puolivälissä aina arvaamaton James Franco. Francon wannabe rastaräppärigangsta on huikea roolisuoritus, joka onnistuu tasapainottelemaan totaalisen naurettavan ja häiriinnyttävän pelottavan välillä. Hieman jo paikoilleen jäänyt elokuva herää hänen saavuttuaan uuteen, häikäisevään eloon, kun tyttöjen on aika tehdä lopullisia valintoja.

Spring Breakers on Korinen omituisin ja kiehtovin elokuva – mikä on paljon muun muassa Gummon, Mister Lonelyn ja Trash Humpersin ohjaajalta! Se vaikuttaa siltä kuin tekijöiltä olisi karannut mopo täydellisesti käsistä, mutta samalla se on koko ajan täydellisesti ohjaajan hallinnassa. Useiden ”mitä ihmettä minä katson tällä hetkellä?” -kysymyksiä herättävien kohtausten lisäksi se on kokonaisuutena elokuvallinen trippi visuaalisesti mutta ennen kaikkea aivan uusia mielleyhtymiä synnyttäen. On vaikea keksiä yhtä tehokasta tapaa pistää aivojen synapsit uuteen järjestykseen ilman kemiallista manipulointia.

Spring Breakers -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa