Summer Wars

GENRE , ENSI-ILTA 25. helmikuuta TÄHDET

Animen ystäville on luvassa herkkua, sillä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalien yleisösuosikki Summer Wars tulee Finnkinon levitykseen. Muille tapaus ei ole yhtä hieno, sillä vaikka Summer Wars on visuaalisesti hieno, elokuvana se ei ole häävi.

Teininörtti Kenji värvätään esittämään viehkeän Natsukin poikaystävää tämän isoäidin syntymäpäivillä. Älykäs Kenji voittaa hiljalleen tuomitsevaisen suvun puolelleen, mutta sitten salaperäinen hakkeri ottaa hänen tietokoneensa haltuunsa.

Kun internetiä aletaan järjestelmällisesti tuhota, Kenjiä aletaan epäillä virtuaalirikoksista. Vaaditaan kaikki hänen nokkeluutensa sekä Natsukin suvun apu, jotta netti ja samalla myös koko tosimaailma voidaan pelastaa.

Summer Wars ironisoi kepeästi sivustojen kuten Facebook ja Second Life merkitystä nykyelämässä. Se esittelee suositun Oz-sivuston, jossa omituiset avatarit potkivat toisiaan tai pelaavat korttia ja nousevat tasoilla. Todellisuus ja virtuaalimaailma ovat sekoittuneet jo niin, ettei niiden erottaminen enää onnistu, ja Ozin vaarantuminen heijastuu myös tosimaailmaan. Onneksi meidän arkimaailmassamme sosiaalisia verkostoja tai nettipelejä ei ole vielä kytketty liikenteen, katuvalojen tai satelliittien toimintaan. Komeasti animoituja virtuaalijaksoja vaivaa sekavuus.

Elokuvan arkimaailmassakin on ihan liikaa hahmoja, joista valtaosa on ärsyttäviä kimittäjiä ja kiihkoilijoita. Summer Wars korostaa perinteen tärkeyttä sosiaalisen median keskellä. Tosin sen esittämä japanilainen patriarkaalinen kulttuuri, jossa suvun hyväksyntä on saatava jokaiselle päätökselle, ei vastaa länsimaista näkemystä ideaalikulttuurista.

Paavo Ihalainen

Tähdet: ★★

Summer Wars – Traileri
Filmtrailer.com