Suomen hauskin mies

Visuaalisesti näyttävä,  onnistunut sekoitus draamaa ja komediaa on viihdyttävä ja samalla koskettava historian tunti.

14.3.2018 15:39
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 16.03.2018

Vuonna 1918 Suomi oli sisällissodan kahtia jakama. Valkoiset sulkivat punaisia vankileireille, jotka ovat osoittautuneet lähestulkoon keskitysleirien kaltaisiksi. Helsingissä sijaitseva Isosaari oli pääasiassa ”poliittisesti vaarallisille” punavangeille suunnattu vankileirisaari, jossa murhattiin noin 300 vankia.

Tositapahtumiin perustuva Suomen hauskin mies kertoo Toivo Parikasta (Martti Suosalo), joka on yksi Suomen kuuluisimpia komedianäyttelijöitä. Parikka vangitaan ja lähetetään Isosaareen, jossa hän kohtaa myös osan entisestä teatteriseurueestaan. Kun koko näyttelijäseurue tuomitaan teloitettavaksi, Parikka antaa palaa.

Hän pistää show’n pystyyn ja saa epätoivoisella hetkellä jopa koko teloituskomppanian nauramaan. Leiriä johtava, huumoria ymmärtämätön kapteeni Kalm (Jani Volanen) haastaa Parikan: mikäli hän, lehdistön Suomen hauskimmaksi mieheksi tituleeraama näyttelijä, saa arvovaltaiset saksalaisvieraat nauramaan ryhmänsä kanssa valmistamallaan hupinäytelmällä, he saavat elää.

Syntyy klassinen kontrastiasetelma: surkeaakin surkeammat olot, ympärillä nälänhätää ja kuolemaa, jonka keskellä täytyy yrittää olla hauska – henkensä edestä. Voiko huumoria löytää paikasta jossa sitä on vähiten tai pahimmassa tapauksessa ei ollenkaan?

Ohjaaja Heikki Kujanpää on käsikirjoittanut Suomen hauskimman miehen yhdessä Mikko Reitalan kanssa. Heidän yhteistyönsä toimii, sillä elokuva on erinomainen. Henkilöhahmot on onnistuttu luomaan eheiksi, koskettaviksi ja todellisiksi, vaikka näyttelijähahmoja seuratessa tuleekin paikoin mieleen Yksi lensi yli käenpesän.

On syytä muistaa kyseessä olevan fiktiivinen elokuva, vaikka se perustuukin tositapahtumiin. Taiteellisia vapauksia on otettu paljon, eikä esimerkiksi Toivo Parikka perustu suoraan yhteen henkilöön, vaan hän on sekoitus paristakin aikansa näyttelijästä. Elokuva on kirjoitettu hienoksi tarinaksi, joka lähinnä vain tapahtuu todellisen viitekehyksen sisällä.

Helsingin Kaupunginteatterissa pyörii tällä hetkellä myös Kujanpään ohjaama näytelmäversio. Esitys sai ensi-iltansa viime vuoden lopulla ja myös siinä Parikan roolissa nähdään Suosalo.
Autenttisesti lavastettu ja puvustettu elokuva on alusta loppuun vaikuttavasti näytelty. Suosalon ja Volasen roolihahmojen välinen jännite ja nokittelu on komeaa katsottavaa. Molemmat istuvat rooleihinsa täydellisesti sortumatta minkään sortin kliseisiin. Leena Pöysti tekee loistavan, mahdollisesti uransa parhaan roolityön despoottisen Kalmin vakaana vaimona.

Suomen hauskin mies on täynnä vakuuttavia roolitöitä aina Jussi Nikkilästä ja Paavo Kinnusesta Mikko Lyytikäiseen ja Karri Miettiseen, joka tunnetaan paremmin räp-artisti Palefacena. Elokuvassa saadaan nauttia myös Timo Hietalan alkuperäisestä musiikista.

Suomen hauskin mies -elokuvan traileri

Lisää luettavaa