Syvyys

GENRE ENSI-ILTA 25.10.2013 TÄHDET

Todellisiin tapahtumiin perustuva komea islantilaiselokuva Syvyys vie katsojan Islannin lounaisosiin, Vestmannasaarten hyisiin maisemiin. Islantilaisohjaaja Baltasar Kormákur on kuvannut pohjoisen talven pimeydessään niin läpitunkevan koleaksi, että sen tuntu hiipii luihin asti.

Elokuvan pääosassa on kalastaja, jonka uskomaton selviytymistarina johti 80-luvun puolivälissä laajaan tieteelliseen tutkimukseen. Kuinka on mahdollista, että ihminen selviytyy hengissä useita tunteja tappavan kylmässä meressä? Selviytymistä pidettiin ihmeenä.

Talvella 1984 kalastaja-alus Breki kerää miehistönsä rippeet öisen juhlinnan jälkeen ja aloittaa myrskyä uhmaten matkansa kohti merta. Laiva joutuu kuitenkin vaikeuksiin, kaatuu ja uppoaa nopeasti. Osa miehistön jäsenistä selviytyy ulos laivasta ja jää keikkumaan aalloille irtotavaran varassa. Mies toisensa jälkeen menettää voimansa ja vajoaa alas meren pohjan karuun kylmyyteen.

Yksi miehistön jäsenistä, Gulli (Ólafur Darri Ólafsson) jaksaa kuin ihmeen kaupalla pysytellä pinnalla, kylmyys ei tunnu vaikuttavan häneen. Pian Gulli huomaa olevansa yksin, eikä ole muuta vaihtoehtoa kuin uida kohti rantaa, jonka on pakko olla jossakin horisontin takana. Gulli lähtee uimaan yksi veto kerrallaan toivoen, että suunta johon hän ui johtaisi lopulta pelastukseen. Gulli ei menetä toivoaan vaan pitää ajatukset tulevaisuudessa. Hän puhuu yölle suunnitelmistaan oikaista asiat itse kunkin läheisensä kanssa sen jälkeen, kun on ensin löytänyt rannan. Uidessaan Gulli puhuu myös lokille, ainoalle elävälle olennolle itsensä lisäksi. Kahdeksan tunnin uintimatkan jälkeen kivinen kallioseinämä siintää Gullin edessä. Sitä on kuitenkin mahdotonta kavuta ylös, mutta lopulta mies raahautuu läpi kovettuneen laavan, veriset jalat jäässä kylän laidalla häämöttävän talon portaille.

Selviytymisensä jälkeen alkaa sirkus, joka vie Gullin tutkimuslaboratorioon Englantiin ja Yhdysvaltoihin. Äkkiä tuiki tuntematon merimies on kuin tutkimusrotta polkiessaan kuntopyörää letkut rinnassa ja lilluessaan jäisessä altaassa todistaen tahtomattaan, että hänen ihonsa on erilainen kuin kenenkään toisen ihmisen. Miehen paksu iho on kuin valaan nahka. Se sietää kylmyyttä ja pitää lämmön sisällään.

Syvyys on elokuvana hyvin yksinkertainen ja rehellisesti kerrottu tarina siitä, mitä tapahtui talvella 1984. Elokuva on hieno kunnianosoitus todellisen tarinan henkilöitä ja heidän omaisiaan kohtaan, ja se näkyy läpi koko tarinan. Äärimmäisissä oloissa kuvatun elokuvan voima on hiljaisuudessa, joka peittyy myrskyn raivoavan pauhun alle. Vihollinen ei ole toinen ihminen vaan luonto. Kuvaaja Bergsteinn Björgúlfssonin tummanpuhuvat kuvat antavat oman lisänsä pieneltä tuntuvan elokuvan suuruuteen.

Ohjaaja itse oli 18-vuotias, kun kalastaja-alus Breki upposi, ja tarina on kulkenut hänen mukanaan siitä lähtien. Näyttelijänä uransa aloittanut Kormákur työskenteli pitkään teatterissa, kunnes hän käsikirjoitti, ohjasi ja tuotti esikoiselokuvansa 101 Reykjavik (2000). Ohjaajan viimeisin elokuva on Mark Wahlbergin ja Denzel Washingtonin tähdittämä 2 Guns (2012). Tällä hetkellä Kormákur on Islannin arvostetuimpia elokuvaohjaajia. Syvyys oli alkuvuodesta ulkomaisten elokuvien Oscar-ehdokas, ja se on parhaillaan ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.


Aiheeseen liittyvät elokuvat