Taken 2

GENRE ENSI-ILTA 05.10.2012 TÄHDET

Vuotta ennen tämän elokuvan tapahtumia kaapattiin entisen CIA-agentti Bryan Millsin (Liam Neeson) tytär Kim (Maggie Grace) lomamatkalla Pariisissa. Kaappauksen takana oli Albanian mafia, jonka tarkoituksena oli myydä Kim prostituoiduksi bordelliin monen muun kohtalontoverinsa tapaan. Ex-agentti Mills ei kuitenkaan suunnitelmaa purematta sulattanut, vaan riensi tyttärensä avuksi listien monta pahista. Nyt mafiapomo Murad (Rade Serbedzija) vannoo kostoa Millsille poikansa ja muiden tapettujen mafiamiesten haudalla.

Mills on ylisuojeleva isä, joka vahtii tyttärensä liikkeitä haukan lailla. Mills houkuttelee Kimin ja ex-vaimonsa Lenoren (Famke Janssen) lomalle Istanbuliin työkeikkansa päätteeksi. Paha vain, että albanialaiset ovat suunnitelleet kostoiskunsa juuri samaan aikaan ja paikkaan. Tiedossa on tukalat paikat.

Taken 2:sta ei tekotavaltaan, aiheenkäsittelyltään ja maailmankuvaltaan heti uskoisi ranskalaiseksi tuotannoksi, jonka pääosista löytyy niin pohjoisirlantilainen, hollantilainen kuin kroatialainen näyttelijä. Sen tuottaja ja toinen käsikirjoittaja on moguliksi noussut Luc Besson, joka on kirjoittanut, tuottanut ja välillä ohjannutkin monia kansainvälisesti suosittuja elokuvia moneen makuun – aina rankasta toiminnasta lastenelokuviin.

Elokuva väittää, että Yhdysvaltojen ulkopuolinen maailma on pelottava ja raaka paikka amerikkalaisille. Jos hän lähtee ulkomaille ja kohtaa vaaroja, on hänelle suojaisa satama ja linnake Yhdysvaltojen suurlähetystö, jonka suojissa raskaasti aseistetut merijalkaväen miehet heitä suojaavat. Myös kaikki keinot ovat sallittuja noita aina pahaa tahtovia ulkomaalaisia vastaan.

Taken (2008) osoittautui hitiksi, vaikka oli toimintaelokuvaksi varsin pienimuotoinen ja budjetiltaan ”vaatimaton” noin 25 miljoonalla dollarilla. Tällaisella summalla Suomessa tehtäisiin koko vuoden elokuvatarjonta, mutta Hollywoodin mittakaavalla puhutaan independent-tuotannosta. Neljä vuotta myöhemmin tapahtumapaikka on vaihtunut Pariisista Istanbuliin ja Yhdysvaltoihin, ohjaaja Pierre Morelista toiseen ranskalaiseen toimintaohjaajaan Olivier Megatoniin ja budjetti noussut noin 80 miljoonaan dollariin. Elokuvan meno on maittavaa, eikä se jää missään kohtaan turhalle joutokäynnille. Mitään uutta ja mullistavaa se ei esittele, jollei 60-vuotiasta Neesonia uskottavana toimintatähtenä voi sellaisena pitää. Neeson on loistava näyttelijä, jonka ura on kestänyt jo kolmisenkymmentä vuotta, ja hän on hyvässä fyysisessä kunnossa. Hän kannatteleekin karismallaan muuten melko tavanomaista toimintapläjäystä. Myös pitkään eri puolilla maailmaa näytellyt, pääpahista esittävä kroatialainen Rade Serbedzija tuo miellyttävää monitahoisuutta hahmoonsa.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat