Taken 3

Tällä kertaa ketään ei kidnapata. Toimintaa, vauhtia ja räjähdyksiä Taken 3:ssa sen sijaan riittää.

15.1.2015 17:14
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 16.01.2015

Vanhoilla päivillään kovaotteiseksi toimintasankariksi ryhtynyt Liam Neeson esittää ex-agentti Bryan Millsiä jo kolmannen kerran. Taken 3:ssa ei kuitenkaan ketään enää kidnapata, vaan tällä kertaa Mills joutuu itse ajojahdin kohteeksi. Euroopan sijaan tapahtumat sijoittuvat Millsin kotikulmille Los Angelesiin. Itäeurooppalaistaustaisia epäsiistin näköisiä roistoja sen sijaan jälleen nähdään: tällä kertaa he tulevat Venäjältä.

Alkuasetelma tuo mieleen Harrison Fordin Takaa-ajetun tai klassiset Alfred Hitchcockin elokuvat, joissa syytön mies joutuu poliisien ajojahdin kohteeksi samalla kun hän yrittää saada oikeat syylliset kiinni.

Mills lämmittelee elokuvan alussa suhdetta ex-vaimoonsa Lenoreen (Famke Janssen), mutta se loppuu traagisesti ja yhtäkkiä. Mills saa tekstiviestin, jossa Lenore ehdottaa tapaamista, mutta Mills löytääkin Lenoren kuolleena asunnostaan. Onko syyllinen ex-vaimon limanuljaskalta vaikuttava uusi miesystävä (Dougray Scott) vai aiemmin esitelty brutaali rikollisjoukkio? Sitä Mills ei ehdi miettiä, sillä hän joutuu pakenemaan rikospaikalta saaden peräänsä Forest Whitakerin esittämän komisarion, joka on kuitenkin koko ajan askeleen jäljessä.

Taken 3 sisältää näyttäviä takaa-ajoja, monenlaisia väkivaltaisia yhteenottoja sekä räjähtäviä ajoneuvoja ja rakennuksia. Elokuvan aikana saadaan niin paljon tuhoa aikaan, että Marvelin supersankarit ja Teräsmies jäävät toiseksi. Syntyy valtavia kolarisumia, liikerakennuksia räjäytellään ja yksi koulukin pistetään päreiksi. Siinä tulee väkisinkin katsojalle mieleen, että eikö veronmaksajille aiheutuvien valtavien kulujen ja sivullisten uhrien välttämiseksi Millsin olisi ollut parempi antautua poliisille suoraan ja kertoa olevansa syytön. Poliiseja ei tosin tunnu haittaavan se, että puoli Los Angelesia lanataan. Mills saa nuhteita vain siitä, että hän imuroi viranomaisten servereiltä salaista dataa.

Lopputulos on epäuskottavuudestaan huolimatta viihdyttävä ja vauhdilla etenevä toimintaelokuva. Ilman Neesonin vakuuttavaa olemusta se ei kuitenkaan juuri erottuisi massasta. Pierre Morelin ohjaama ensimmäinen Taken oli intensiivisyydessään erinomainen, mutta kakkos- ja kolmososat ohjannut Oliver Megaton ei ole päässyt samalle tasolle. Elokuvasarjan tuottajana ja käsikirjoittajana toiminut Luc Besson voi kuitenkin nauraa matkalla pankkiin, sillä Taken 3 on edeltäjiensä tapaan jo tuottanut muhkeat lipputulot. Ei siis olisi ihme, jos vielä neljäskin Taken-elokuva tehtäisiin, vaikka markkinoinnissa on painotettu kolmannen osan jäävän viimeiseksi. Mutta niinhän Neeson sanoi jo viime kerralla.

Taken 3 -elokuvan traileri

Lisää luettavaa