Teen Spirit

Elle Fanning loistaa ryysyistä rikkauksiin -tarinan teini-idolina. Lupaavasta alusta huolimatta Teen Spirit kompastuu kliseisyyteen.

25.4.2019 17:07
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 26.04.2019

Violet (Elle Fanning) on angstinen 17-vuotias. Hän asuu puolalaistaustaisen äitinsä (Agnieszka Grochowska) kanssa maatilalla Isle of Wightilla. Joka ilta koulun jälkeen Violetin pitää työskennellä tilan yhteydessä toimivassa kuppilassa. Violet haaveilee laulajan urasta ja karkaakin välillä laulamaan karaokea resuisen pubin epäkiitolliselle, ökykänniselle yleisölle.

Teen Spirit on Idols-tyyppinen laulukilpailu. Nyt tuotantoporukka on tulossa pitämään koelauluja syrjäiselle Isle of Wightille. Voittaja pääsisi mukaan varsinaiseen kilpailuun Lontoossa. Violetin on pakko osallistua, mutta se vaatii luovuutta ja valehtelua äidille.

Näyttelijänä paremmin tunnetun Max Minghellan esikoisohjauksessa Teen Spirit on paljon kauniita kuvia, mutta elokuvan loppupuoli tyytyy toistamaan ryysyistä rikkauksiin -tarinoiden kuluneita kliseitä. Alkuasetelman tunnelma on hieno. Elle Fanning on roolissaan loistava, kuten aina. Hän saa katsojan mukaan Violetin angstiin ja ahdinkoon, lähtökohtiensa vuoksi jo lähes luovuttaneen nuoren sielunmaisemaan, jonka mielessä kuitenkin kytee pieni toivo.

Elle Fanningin tulkinta Ellie Gouldingin Lights-kappaleesta tunkeutuu ihon alle, joten elokuvassa nuori näyttelijälahjakkuus todistaa osaavansa myös laulaa.

Elokuvassa on joitain hyvin epäuskottavia seikkoja. Miksi Isle of Wightilta kotoisin olevalla siirtolaisperheen jälkeläisellä olisi yläluokan aksentti? Tytön yläluokkaista aksenttia vielä kommentoidaan elokuvassa erikseen, muuten sen olisi voinut ehkä sivuuttaakin.

Jostain syystä elokuva aiheuttaa paikoitellen tuskallista myötähäpeää. Siitäkin huolimatta, että elokuvassa on ne hengästyttävän hienot kuvalliset hetket maatilalla ja musiikkivideomaisen tyylitelty kuvakerronta, joka saa värit loistamaan. Ehkä myötähäpeän aiheuttaa tarinan (ja toteutuksen) kliseisyys.

Ainakin uskon Elle Fanningin saavan elokuvan myötä paljon uusia faneja.

 

Teen Spirit -elokuvan traileri

Lisää luettavaa