Terrifier 2

Viihdyttävä ja yltiöverinen kauhumässäily tuntuu uskolliselta edeltäjälleen. Se saa pellekauhuiset taatusti puristamaan teatteripenkkiä tiukasti jokaisella kymmenestä kynnestään. (Ikäraja K-18)

30.11.2022 07:39
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 02.12.2022

Damien Leonen ohjaama ja käsikirjoittama Terrifier 2 alkoi kerätä paljon mediahuomiota heti ensi-iltansa jälkeen. Elokuva sai raporttien mukaan yleisöä oksentelemaan ja pakenemaan saleista oikein urakalla – ja kyllähän se kieltämättä sen luokan verimässäilyfestivaalia on, että heikompaa katsojaa saattaa äkkiä alkaa hirvittää.

Vaikka kakkososan budjetti on moninkertainen ensimmäisen elokuvan mitättömään 35 tuhanteen dollariin verrattuna, on Terrifier 2 kuitenkin edelleen mukavan rosoinen tyyliltään. Puitteet pidetään suhteellisen pieninä ja kasarisävelet sopivat tunnelmaan.

Brutaali tappajapelle Art (David Howard Thornton) kylvää kauhua ja suolenpätkiä minne ikinä meneekään. Hänestä löytyy yhtäläisyyksiä niin Pennywiseen, Michael Myersiin kuin Freddy Kruegeriinkin, mutta inha pelle onnistuu myös selvästi erottumaan muiden kulttikauhuhahmojen joukosta.

Artin omalaatuisen karmiva olemus – niin maskeeraus kuin luonnekin – on ehdottomasti elokuvan suurin vahvuus. Vaikka pelle ei puhu yhtäkään repliikkiä, hänen ääriväkivaltaisuuttaan höystetään toimivasti sarkastisen huvittavilla eleillä ja ilmehdinnällä. Ilman tätä mustan huumorin elementtiä elokuva tuntuisikin eittämättä turhan tuhdilta veripaltulta.

Tällä kertaa Artin murhanhimoiselle tielle osuvat lukiolais-Sienna ja tämän veli. Päähahmojen ympärille luodaan ehkä jopa hieman turhan paljon tarinaa, sillä elokuvan yli kaksituntinen kesto tuntuu paikoitellen turhan venytetyltä. Hahmoille ja asioille kehitellään taustatarinoiden tynkiä, joita ei kuitenkaan oikein viedä loppuun asti. Tämä kaikki toki tasapainottaa gore-kuvottavuuksia mutta on silti myös elokuvan huomattavin kompastuskivi.

Leonella on selvästi ollut paljon uusia ideoita jatkotarinaansa varten. Tämä on ilahduttavaa, sillä franchisessa on potentiaalia laajeta vielä lisää. Terrifier 2 on hypetyksensä arvoinen kauhuraina, jonka nähtyään tekisi mieli hypätä suoraan puhdistavaan suihkuun ja pysyä erittäin kaukana pelleistä – ainakin mahdolliseen kolmososaan asti.

Ira Hurskainen

Terrifier 2 -elokuvan traileri

Lisää luettavaa