The Company You Keep – Ikuiset liittolaiset

25.4.2013 12:58
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 26.04.2013

Viime vuosina enemmän kulisseissa ja kameran takana viihtynyt Hollywoodin konkari Robert Redford astuu viiden vuoden tauon jälkeen jälleen valkokankaalle. 76-vuotias moniosaaja nähtiin kameran edessä viimeksi vuoden 2007 elokuvassa Lions for Lambs, jonka Redford itse myös ohjasi ja tuotti. Tuoreimmassa tekeleessään herra ottaa taas harteilleen tuon saman kolmipuolisen vastuun.

Tällä kertaa Redford luo verkkaisesti mutta vakaasti kehittyvän poliittisen trillerin 1970-luvulla toimineesta radikaaliryhmä Weather Undergroundista. Joukko Vietnamin sotaa vastustaneen mutta ironisesti militantin ryhmän jäseniä on vuosikymmeniä ollut karkujalalla epäiltyinä surullisen kuuluisasta pankkiryöstöstä ja vartijana toimineen poliisin murhasta.

Neil Gordonin romaaniin perustuvassa trillerissä Redfordin esittämä Jim Grant on vuosia toiminut lakimiehenä pikkukaupungissa New Yorkin osavaltiossa. Vuotta aiemmin vaimonsa menettänyt asianajaja tasapainottelee uransa ja 11-vuotiaan tyttärensä kasvattamisen välillä, kun vanha tuttu pyytää häntä puolustamaan FBI:n juuri kiinni ottamaa entistä radikaalia. Grantin normaalilta vaikuttava elämä muuttuu vuosikymmeniä vanhan salaisuuksien vyyhdin alkaessa purkautua.

Sharon Solarzin pidätys saa myös Albany Sun Timesin nuoren politiikantoimittajan tutkimaan tapausta. Shia LaBeoufin ilmentämä Ben Schulberg päätyy pian Grantin jäljille yrittäessään selvittää, mitä todella tapahtui yli 30 vuotta aiemmin. FBI:n jäljittessä vielä vapaalla jalalla olevia pankkiryöstäjiä,Grant lähtee etsimään viimeistä henkilöä, joka pystyy paljastamaan totuuden vuosikymmeniä vanhasta rikoksesta.

Laajan ja vaikuttavan näyttelijäkaartin kerännyt elokuva on muutaman päähahmon lisäksi täynnä pieniä mutta hyvinkin olennaisia rooleja. Vaikka yksikään näyttelijäsoritus ei ole selkeästi muita huikeampi, kokonaisuus on vakaa ja tärkeimmät hahmot tuntuvat riittävän uskottavilta. Pääosien roolitus on mennyt nappiin, sillä Redford ja LaBeouf vaikuttavat olevan hahmoissaan kuin kotonaan.

Sivuosien puolella suorituksista löytyy hieman enemmän vaihtelua. Liittovaltion riveissä esiintyvien Terrence Howardin ja Anna Kendrickin jäädessä pitkälti taka-alalle entisten aktivistien joukosta etenkin Nick Nolte nousee piristävän rosoisella esiintymisellään hyvin mieleenjääväksi hahmoksi. Viimeksi Richard Geren kanssa elokuvassa Keinottelua näytellyt Brit Marling tuo puolestaan hieman väriä hyvinkin harmaasävytteiseen elokuvaan.

Trilleriksi The Company You Keep – Ikuiset liittolaiset on yllättävän rauhallisesti etenevä ja tasapainoinen yksilö. Elokuvan lähes seesteinen tyyli ja useat pelkästään tapahtumien ympäristöä kuvaavat otokset ovat kuitenkin Redfordille tyypillisiä. Sekä visuaalisesti kuin teemoiltaankin hyvin harmaasta kokonaisuudesta jää hyvä jälkimaku. Elokuva onnistuu edetessään nostattamaan muutamia kysymyksiä, joihin se ehtii myös vastata ilman ylimääräisiä selittelyjä.

The Company You Keep – Ikuiset liittolaiset -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa