The Descendants

2.2.2012 10:05
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 03.02.2012

Yhdysvaltalainen Alexander Payne käsittelee pienissä elokuvissaan suuria aiheita. About Schmidt (2002) näytti eläkkeen partaalla olevan vanhan ukon, joka etsi yhteyttä tyttäreensä ja löysi samalla jotain olennaista itsestään. Sidewaysissa (2004) kaksi keski-ikäistä miestä kiersi Kalifornian viinitiloja juuri ennen toisen häitä ja mietti mikä meni pieleen.

The Descendants on temaattisesti suoraa jatkoa edeltäjilleen. Sen ytimessä on perhe, jota on ravistellut tragedia. Äiti Elizabeth (Patricia Hastie) on loukkaantunut vesiskootterionnettomuudessa ja vaipunut koomaan, josta hän ei tule heräämään. Matthew-isän (George Clooney) tehtäväksi jää hoitaa oman surunsa ohella perhettään ja läheisiään. Käydä kertomassa ystäville ja sukulaisille tilanteesta.

 Tosiasiassa perhe on kuitenkin hajonnut jo paljon aiemmin. Matt ja Elizabeth eivät ole olleet läheisiä pitkään aikaan. Nuorempi tytär Scottie (Amara Miller) joutuu ensimmäistä kertaa viettämään aikaa isänsä kanssa. Isosisko Alexandra (Shailene Woodley) täytyy hakea nuorten hoitokodista, jonne hänet on mies- ja huumeseikkailuiden myötä kustannettu.Miljöö on Havaiji, joka ei aina ole niin aurinkoinen. Matthew huomauttaa katsojalle jo ensiminuuteilla, kuinka totuus on tarua harmaampaa. Kuinka paikallisia riivaavat trooppisella saarella aivan samat hankaluudet kuin missä tahansa muuallakin. Matt ei ole seissyt surffilaudalla viiteentoista vuoteen, ja työkiireiden vuoksi hän on vieraannuttanut itsensä perheestään.

Payne vierittää elokuvaa eteenpäin varmalla otteella. Mattin ja Alexandran suhde asettuu keskiöön, kun käy ilmi, että tyttö tietää äidistään jotakin, mikä ei ole Mattin korville tarkoitettu. Salaisuuden paljastuttua isä lentää jälkikasvunsa kanssa viereiselle saarelle ja ryhtyy vakoilemaan paikallista kiinteistömogulia, Brian Speeriä (Matthew Lillard). Tällä kun on yhteinen historia perheen äidin kanssa.

Pääjuonen varrella The Descendants pohtii paljon sitä, mitä me jätämme jälkipolvillemme. Matt on parhaillaan valmistelemassa kauppaa, jossa hänen sukunsa vuosisadat omistama rantakaistale on määrä kaupata paikalliselle matkailuyrittäjälle. Kyse on ehkä halusta siirtyä eteenpäin, tai vain tarpeesta varmistaa oma tulevaisuus. Joskus menneeseen kannattaa kuitenkin tarrata kiinni.

George Clooney on pääosassa vahva: Matt ei aina tiedä, mikä on oikea tapa toimia, ja se tekee hahmosta helposti samastuttavan. Clooney myös säteilee sellaista ikääntyvän miehen charmia, joka sopii väsyneen perheenisän rooliin paremmin kuin hyvin. Hienosti toimii myös isän ja tämän tyttären välinen suhde, joka kuopistaan huolimatta tuntuu olevan jossain määrin vakaalla pohjalla.

Ainut turhake tarinassa on Alexandran vatipää poikaystävä Sid (Nick Krause), jolla ei ole oikein mitään roolia kokonaisuudessa. Luolamiehen olemuksen omaava poika ei ole erityisen hauska, eikä Sidin idiotismista revitty komiikka oikein istu kokonaisuuteen. Elokuvan huumori kun muuten on älykästä, kitkerää ja huomaamatonta, suurelta osin rivien välistä luettavaa.

The Descendants -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa