The Menu

Mark Mylodin The Menu on kuin etuoikeutettujen häikäilemättömyyttä kuvaava Succession-sarja ruokahifistelijöiden maailmaan siirrettynä. (Ikäraja K-16)

18.11.2022 07:26
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 18.11.2022

Jos saisit fine dining -illallisen kaukaisella saarella ilmaiseksi, lähtisitkö mukaan? Jos vastauksesi on kyllä, saatat The Menun nähtyäsi tulla toisiin ajatuksiin.

Ruokanörtti Tyler (Nicholas Hoult) vie tyttöystävänsä Margotin (Anya Taylor-Joy) Hawthornen saarelle, jossa keittiömestari Julian Slowik (Ralph Fiennes) loihtii menun, josta vain harva pääsee osalliseksi. Tyler esitelmöi matkalla, että julkkiskokin ruoka on ”taidetta, tarinankerrontaa”.

Margot on mukana vain, koska paikat Hawthornen fine dining -ravintolan illallispöytään maksavat 1 250 dollaria henkilöltä ja Tyler on maksanut hänen osuutensa. Hawthorneen mahtuu kerralla vain 12 vierasta. Se tarkoittaa sitä, että kaikki rikkaat, kuuluisat ja tärkeät haluavat päästä osallisiksi ainutlaatuisesta kokemuksesta.

Kun vieraat saapuvat saarelle, vastassa on vakava Elsa (Hong Chau), joka hämmentyy Margotin läsnäolosta. Margotin ei kuuluisi olla vieraiden joukossa, sillä Tyler oli alun perin ilmoittanut vieraaksi toisen seuralaisen. Vieraslista, kuten kaikki muukin Hawthornessa, on pienintä yksityiskohtaa myöten mietitty. Margotin läsnäolo saa myös ravintolan kuuluisan keittiömestarin hämmennyksiin. Elokuvan varsinaiseksi keskushenkilöksi nouseekin juuri Margot, jota tulkitsee vaikuttavasti esimerkiksi Musta kuningatar -sarjasta tuttu Anya Taylor-Joy.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Seth Reiss sekä Will Tracy, joka tunnetaan loistavan Succession-sarjan taustavoimista. Käsikirjoituksessa on samaa viiltävää yhteiskuntakritiikkiä kuin Successionissakin. The Menun on ohjannut Succession-sarjan yhtenä ohjaajana tunnettu Mark Mylod. Sama tyyli näkyy elokuvan kylmissä väreissä, tyylikkäissä yksityiskohdissa ja viileässä valossa.

The Menu ottaa kaiken irti teemastaan. Elokuva on jaettu kohtauksiin eri ruokalajien mukaan. Tarinaan on saatu käsikirjoitettua kaikki trendikkäisiin fine dining -ravintoloihin ensimmäisenä tunkevat stereotyyppiset hahmot. Elämysten ravintolassa illallistavat finanssialalla menestyneet nuoret miehet voidakseen kertoa treffi- ja bisneskumppaneilleen käyneensä juuri siinä ravintolassa, josta kaikki puhuvat. Paikalla on myös tärkeilevä ruokakriitikko, jonka murska-arviot ovat sulkeneet useita ravintoloita. Ja sitten tietysti ruokanörtti Tyler, joka jumaloi keittiömestari Slowikia niin paljon, että tietää jo etukäteen nauttivansa jokaisesta suupalasta. Etuoikeutettujen maneerit taipuvat elokuvassa nautinnolliseksi mustaksi satiiriksi.

Vierailijat odottavat illan ruokalistalta yllätyksiä, mutta kukaan ei osaa aavistaa, mitä tuleman pitää. Yksi ruokalajeista on ”leivätön leipälautanen”, mikä tarkoittaa sitä, että lautaselta löytyvät leivälle tarkoitetut lisukkeet taiteellisesti aseteltuina, mutta ei itse leipää. Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa.

Illallisesta Hawthornessa tulee pian illallinen helvetistä fine dining -muotoon aseteltuna. The Menu on tyylikäs satiiri ja älykkäästi rakennettu musta komedia, joka tarjoilee kauhuelementtinsä hienostuneesti.

Susanna Bono

The Menu -elokuvan traileri

Lisää luettavaa