The Way Back

9.2.2011 18:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 11. helmikuuta

Australialainen Peter Weir (s. 1944) on yksi arvostetuimmista nykyohjaajista. Vuonna 1975 ilmestyneen läpimurtoelokuvansa Huviretki hirttopaikalle jälkeen Weir on kasvattanut mainettaan muun muassa elokuvilla Todistaja (1985), Kuolleiden runoilijoiden seura (1989) ja Truman Show (1998).

Weirin edellisestä elokuvasta on jo aikaa. Russell Crowen tähdittämä meriseikkailu Master and Commander: Maailman laidalla tuli teattereihin lähes kahdeksan vuotta sitten. Pitkän tauon jälkeen Weir on ohjannut tositapahtumiin pohjautuvan selviytymistarinan The Way Back. Elokuva kertoo puolalaisesta upseerista, joka karkasi vankitovereineen siperialaiselta vankileiriltä ja teki pitkän pakomatkan kävellen Siperiasta Intiaan. Kävelymatkaa tuli käsittämättömät 6500 kilometriä.

Elokuva perustuu jo edesmenneen Slavomir Rawiczin kirjaan The Long Walk, joka ilmestyi vuonna 1956. Kirjaa väitettiin alun perin omaelämäkerralliseksi, mutta sittemmin on tullut ilmi, että Rawicz ei tehnyt kirjassa kuvattua pakomatkaa itse. Rawicz joutui kyllä Siperiaan vankileirille, mutta tarina ilmeisesti perustuukin erään toisen vangin kokemuksiin. Elokuvan mainoslauseessa todetaankin vain, että The Way Back on ”tositapahtumien inspiroima” ja päähenkilön nimi on muutettu.

Jim Sturgess (21, Kuningattaren sisar) esittää puolalaisupseeri Januszia, joka tuomitaan 20 vuodeksi vankileirille Siperiaan. Kolkoissa ja kylmissä leirioloissa Janusz tutustuu Mister Smithiksi itseään kutsuvaan amerikkalaisvankiin (Ed Harris) sekä puukkoa heiluttavaan venäläiseen rikolliseen (Colin Farrell). He ja muutama muu vanki pakenevat leiriltä suunnitelmanaan vaeltaa Baikal-järven kautta Mongoliaan, missä odottaisi vapaus. Matkan aikana ryhmään liittyy puolalaistyttö Irena (Peter Jacksonin Oma taivas -elokuvan päähenkilönä nähty Saoirse Ronan).

Tekijätiimissä on mukana Weirin elokuvien vakiomiehistöä, kuten kuvaaja Russell Boyd ja lavastaja John Stoddart. Heidän kädenjälkensä on elokuvan parasta antia. Karu vankileiri ja Siperian kauniit maisemat on tuotu näyttävästi valkokankaalle. Valitettavasti itse tarina on pettymys. Pitkässä vankilapaossa on kaikki eeppisen selviytymistarinan ainekset, mutta jännite ja draama jäävät puolitiehen. Jo alkuteksteissä kerrotaan miten pako tulee päättymään, mikä ei auta asiaa. Loppuun ympätään vielä turha historian pikaoppitunti, eräänlainen Rautaesirippu for Dummies.

Näyttelijätkään eivät ole parhaimmillaan. Farrell ylinäyttelee psykopaatin roolinsa. Harris taas on aina vakuuttava, mutta roolihahmo jää yksiulotteiseksi. Sen sijaan nuoremmat kollegat Sturgess ja Ronan tekevät vaikutuksen.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★

The Way Back – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa