The Worst Person in the World

Norjalaisdraamassa sukelletaan syvälle millenniaalien elämäntuskaan. (Ikäraja K-12)

15.3.2022 10:27
MAA / / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 18.03.2022

Joachim Trierin ohjaama The Worst Person in the World on synkkää huumoria viljelevä romanttinen draama, joka on myös Oscar-ehdokkaana parhaan kansainvälisen elokuvan ja alkuperäisen käsikirjoituksen kategorioissa. Trierin ja Eskil Vogtin käsikirjoittama elokuva kertoo kolmekymppisen Julien (Renate Reinsve) elämästä neljän vuoden aikana.

Julie haastaa yhteiskunnan ja läheistensä asettamat odotukset sekä tietoisesti että tiedostamatta. Nuoruus on kuitenkin jo mennyttä aikaa, ja Julie kokee perheen perustamisen ja uraputken aiheuttamia paineita niin kymmenen vuotta vanhemmalta poikaystävältään Akselilta (Anders Danielsen Lie) kuin muiltakin tahoilta.

Julie ei ole kuitenkaan valmis asettumaan aloilleen. Nainen haluaisi tehdä elämällään jotain järkevää, muttei osaa oikein päättää mitä. Hän haluaisi jättää itsestään näkyvän perinnön. Paineet perheenlisäyksestä kasvavat jopa sellaisiin mittoihin, että elämänmuutos taitaa olla paikallaan.

Elokuvan nimi viittaa siihen, kuinka yhteiskunnan ja esimerkiksi suvun asettamia odotuksia vastustavat ihmiset ovat ”maailman huonoimpia ihmisiä”. Niin myös Julie kokee eksistentialistista ahdistusta, koska ei osaa asettua aloilleen ennalta määrättyihin raameihin. Julie kärsii klassisesta kolmenkympin kriisistä.
Hiljalleen elokuvan edetessä myös Julie kasvaa ihmisinä, kypsyy katsojien katseen alla – ja tässä Reinsve loistaa näyttelijänä. Reinsve tekee luultavasti elämänsä roolisuorituksen aivan tavallisena naisena. Hän on upea roolissaan.

Elokuva on jaettu episodeihin, jotka voisivat olla kuin kappaleita joltain hipstereiden hehkuttamalta lp-levyltä – eikä The Worst Person in the World mikään varsinainen hipsterileffa edes ole. Elokuva on runollinen kertomus millenniaalien sieluntuskasta. Se on kertomus hankalasta rakkaudesta ja ulkoisista paineista. Se on elämänmakuinen tarina kasvamisesta ja matkan varrella tulleista kolhuista.

Elokuva on paikoitellen hieman laahaava ja ylimitoitettu – muutamaa episodia olisi voinut tiivistää reippaasti – mutta muuten tässä taitaa olla kuluvan vuoden paras draama. Upea teos, jolle toivoo myös Oscar-menestystä. Hienoa pohjoismaalaista osaamista.

Niko Ikonen

The Worst Person in the World -elokuvan traileri

Lisää luettavaa