Titanic 3D

GENRE ENSI-ILTA 06.04.2012 TÄHDET

Vanhojen elokuvien kääntäminen kolmiulotteiseksi on surullista todellisuutta. George Lucasin Star Wars: Episodi I – Pimeä uhka taantui ylipitkästä ja kehnosta elokuvasta suorastaan tuskalliseksi katsottavaksi laiskalla ja mitäänsanomattomalla käännöksellään. Kynnys raskaiden lasien hyväksymiseen osaksi elokuvan katsomista on korkea, eikä Lucas sitä ylittänyt.

Kyseisen epäonnistumisen ja yleisen skeptisyyden valossa James Cameronin Titanic 3D on yllätys. Juustoisten draamapakahduttajien lippulaivan käännös on laadukas ja elokuvaa hyödyttävä, ajoittaisista ongelmista huolimattakin.

Tähän suurin syy on Cameronin ja kuvaaja Russell Carpenterin taidokas ja kekseliäs kuvakieli. Mielikuvitukselliset kuvakulmat ja rohkeat kameranliikkeet tuntuvat kolmiulotteisiksi mietityiltä. Illuusion luomisessa nämä ovat teknistä toteutustakin tärkeämpiä.

Ajoittain käännös tökkii. Osassa kohtauksista tärkeitä kiintopisteitä on jäänyt sumeiksi tai kaksiulotteisiksi, jolloin kuva tuntuu häiritsevän epäuskottavalta. Alkupuolelta löytyvät ongelmat katoavat kuitenkin loppua kohden, ja toteutus pysyy kokonaisuutena hyvän puolella.

Köyhän Jack Dawsonin (Leonardo DiCaprio) ja rikkaan, onnettoman tyttörukan Rose DeWitt Bukaterin (Kate Winslet) rakkaustarinan kertova elokuva on yhä kiistaton osoitus Cameronin ohjaajantaidoista. Elokuva ajelehtii sujuvasti pakahduttavan höttöromantiikan, kevyen huumorin ja jännittävän, jopa kauhuunkin äityvän katastrofipaisuttelun välillä. Cameronin keinot suuren tragedian tuomiseen iholle ovat yksinkertaisuudessaan taidolla ja lämmöllä toteutettuja.

Jos Cameron jotain elokuvalla osoitti niin sen, ettei yleisöjä kosiskelevan suoraviivaisuuden aina tarvitse tarkoittaa laadusta ja elokuvallisesta kunnianhimoisuudesta tinkimistä.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat