Tomorrow

12.5.2016 08:38
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 13.05.2016

Tomorrow alkaa ankeasti. Katsojille kerrotaan, kuinka ihmiskunta on kuolemassa ja olemme ajautumassa kohti lopullista tuhoa. Ihmisiltä on loppumassa ruoka, puhdas vesi ja osittain jopa elintila. Samalla elämme kuudetta suurta sukupuuttoaaltoa – tällä kertaa sen on aiheuttanut ihminen. Kuulostaako mukavan positiiviselta iltapuhde-elokuvalta?

Eipä kuitenkaan hätäillä, sillä pian dokumentti muuttuu suorastaan yltiöpositiiviseksi vaikka käsittelee todella rankkoja aiheita. Tomorrow kääntää kielteisyyden siirappisen mukavaksi voimavaraksi ja esittelee viisi ihmiskunnalle elintärkeää teemaa ennemminkin hyvässä valossa kuin suoranaisina katastrofeina, kuten muut dokumentit asiaa lähestyvät.

Ranskalaisohjaajat Mélanie Laurent ja Cyril Dion haluavat opettaa meitä. He eivät halua shokeerata katsojia vaan valistaa heitä ottamaan oikeat askeleet paremman huomisen puolesta. Kaksikko näyttää kuinka maailmassa on jo ihmisiä, jotka ponnistelevat päivittäin, jotta elämä saattaisi jatkua maapallolla.

Tomorrow käy läpi viisi tärkeää aihetta: maanviljely, energia, talous, demokratia ja koulutus. Näistä tärkeistä pilareista yhteiskunta rakentuu. Tällä hetkellä tosin nämä peruspilarit ovat murentumassa maailmanlaajuisesti, eikä meillä ole dokumentin asiantuntijoiden mukaan enää kovinkaan montaa vuosikymmentä jäljellä, jos meno jatkuu nykyisellään. Laurent ja Dion ottivat selvää, kuinka tulevaisuus rakennetaan vaihtoehtoisten ideoiden ja tekojen voimin. Kuinka pieniltä vaikuttavat teot johtavat suunnattomiin yhteisöllisiin muutoksiin. Yhteisöllisyys onkin koko elokuvan kantava teema.

Suomalainen koulutus on nykyään usein esillä. Viimeksi dokumentaristi Michael Moore kävi kuvaamassa suomalaiskoulua Where to Invade Next -dokumenttiaan varten, ja nyt myös Tomorrow nostaa Suomen positiivisessa valossa esille. Filmiryhmä vierailee Espoon Kirkkojärven peruskoulussa ottamassa selvää, kuinka me täällä Suomessa oikein lapsemme koulutamme. Rehtori Kari Louhivuori esittelee koulutusjärjestelmäämme hauskalla tavalla. Torilla tavataan, heh heh!

Ohjaajat haastattelevat toimijoita ja asiantuntijoita, joilla on selkeä päämäärä maapallomme puolestapuhujina. Myös suuri joukko tavallisia ihmisiä, virkamiehiä ja yrittäjiä on jo aloittanut muutoksen paikallisesti. Esimerkiksi Islanti on edelläkävijävaltio, jonka tekemisiä kaikkien muiden tulisi seurata tarkasti, ja ottaa jopa mallia.

Tomorrow voitti hiljattain Ranskan Oscar-palkinnon eli Césarin. Se on myös rikkonut lähes kaikki ennätykset ranskankielisessä Euroopassa. Ihmiset eivät saa tarpeekseen Tomorrow’n positiivisesta viestistä, ja siitä onkin syntymässä todellinen ilmiö. Samanlaisen kohun on aiemmin aiheuttanut vuonna 1982 ilmestynyt Godfrey Reggion ohjaama kantaaottava luonto- ja ihmisyysdokumentti Koyaanisqatsi.

Tomorrow on kipeästä aiheestaan huolimatta todellinen hyvän olon dokumenttielokuva. Se on pirteä, kiva ja opettavainen, vaikkakin aiheuttaa katumuksen tunteen katsojassa. Tämän takia se jää pitkäksi aikaa mieleen.

Elokuvasta saatu tuotto käytetään kokonaisuudessaan nepalilaisten koululaisten hyväksi Smile4Hope Finland Säätiön kautta.

 

Tomorrow -elokuvan traileri

Lisää luettavaa