Tower Heist

GENRE , ENSI-ILTA 25.11.2011 TÄHDET

Tower Heistissa on paljon samaa aiemmin tänä vuonna ilmestyneen Kaameat pomot -elokuvan kanssa. Molemmissa joukko amatöörejä etsii kostoa rikkaammilleen ja apua tarjoaa alan tunteva musta mies. Vakavana elokuvana molemmissa on vikansa, mutta viihteellisenä skenaariona hymyilyttäviä paketteja molemmat.

Nimensä mukaisesti Tower Heist pyörii paljolti tornitalon sisällä tai sen läheisyydessä. Parempiosaisten korkeaa asuintaloa ylläpitää kellarikerroksen huoltoväki, joka on yhtä aikaa karikatyyrimäinen ja surullisen todellinen läpileikkaus amerikkalaisesta kulttuuriperinnöstä. Latinoa, aasialaista, tummaa miestä ja naista ja huumediilerin näköisiä viiksivalluja pörrää päivittäisissä hanslankarihommissa, kun valkoihoiset rikkaat asuvat talon ylimmissä kerroksissa.

Ylimmän kerroksen Arthur Shaw (Alan Alda) on kova bisnesmies, pörssihai ja talon työläisten eläkekassan luotettu sijoittaja. Kunnes FBI yllättäen pidättää Arthurin pennittömäksi talousrikolliseksi epäiltynä.

Kunniallisen työväen on saatava eläkkeensä ja onnensa takaisin, joten Ben Stillerin, Casey Affleckin, Matthew Broderickin ja Michael Peñan muodostama nelikko aikoo hakea omansa takaisin Arthurin kattohuoneistosta. Varmasti siellä joku säästöpossu on piilossa!

Avuksi tarkoin vartioidun huoneiston robinhoodaamiseen rikoksista mitään tietämätön ryhmä värvää Eddie Murphyn esittämän paikallisen suupaltin pikkunilkin.

Komediana ryöstökeikka naurattaa harvoin, ja hahmojen välinen sanailukin heilahtelee tyhmän ja huvittavan välillä. Toiminnallisena torniseikkailuna elokuvassa taas rikotaan logistiikan uskottavuusrajoja.

Yhteen hahmoon kiinnittymättömänä viihteellisenä kerrontana Tower Heist kuitenkin viehättää. Tiivistetty lokaatio ja kevyt ilmapiiri ovat elokuvalle eduksi, kuten myös onnistuneet näyttelijävalinnat. Stepfordin naisten (2004) jälkeen merkityksettömiä pientuotantoja tehnyt Broderick ja Shrekeissä puhuvana aasina piilotellut Murphy ovat kuin tuoreet tuulahdukset valkokankaiden nykyisten vakiokasvojen joukossa.

Lähinnä kohelluskomedioistaan tunnettu Stiller jatkaa imagonsa muuttamista yhä rauhallisempaan suuntaan. Alapäähuumori jää Tower Heistissa tyystin muiden näyttelijöiden huoleksi. Stiller ei naurata, ja hyvä niin.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat