Trespass

7.12.2011 22:27
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 09.12.2011

72-vuotias Joel Schumacher on yksi Hollywoodin toimintaelokuvien vakionimistä. Miehen ansioluettelosta löytyy muiden muassa Päämies ja Batman Forever sekä tuoreempien tuotantojen joukossa Phone Booth ja Numero 23. Tuoreimmassa elokuvassaan konkari luo jälleen ahdistavan asetelman, jossa hahmot joutuvat pyristelemään selvitäkseen.

Tällä kertaa pulassa on Nicolas Cagen esittämä timanttikauppias Kyle Miller perheineen. Vaikeuksia kolmihenkisellä perheellä on jo omasta takaa, kun Millerin työ pitää miehen alituisesti poissa kotoa ja yksinäisyyden kanssa kamppaileva arkkitehtivaimo jää itsekseen huolehtimaan arjesta sääntöjä uhmaavan teini-ikäisen tyttären kanssa.

Valmiiksi jännittynyt tilanne saa räjähtävän käänteen, kun joukko naamioituneita roistoja tunkeutuu Millereiden vaikuttavalla turvajärjestelmällä varusteltuun kotiin ja ottaa perheen vangeikseen. Rosvojoukon aluksi hyvin suunnitellulta ja järjestelmälliseltä vaikuttava operaatio alkaa hetkessä mennä pieleen, ja pian Millerit huomaavat tunkeutujien tietävän heistä pelottavan paljon.

Perusidealtaan kiehtova Trespass on käsikirjoittaja Karl Gajdusekin ensimmäinen yritys elokuvatuotantojen puolella. Gajdusek on aiemmin kirjoittanut jaksoja jenkkisarjaan Dead Like Me, mutta kirjoittajan kokemattomuus elokuvapuolella näkyy tämän yritelmän lopputuloksessa.

Tarinan asetelma tarjoaa tekijöilleen reilusti mahdollisuuksia, ja niitä elokuvassa onnistutaan jonkun verran hyödyntämäänkin. Tarinasta löytyy useampiakin käännekohtia, joissa olisi potentiaalia tuomaan lisää jännitettä hahmojen välille ja viemään elokuvaa pitemmälle. Valitettavasti näin ei koskaan pääse kunnolla käymään, vaan kunkin juonenkäänteen luoma jännitys lopahtaa pois seuraavan tieltä.

Tarinaa varten on myös luotu hienot kulissit, jotka sokkeluisuudessaan tuovat lisää mahdollisuuksia jännitystä kehittämiseen. Kulissien eri osat tuntuvat kuitenkin täysin erillisiltä. Kokonaiskuva hahmojen ympäristöstä jää epäselväksi, mikä puolestaan edelleen vähentää potentiaalista jännitystä.

Vielä 2000-luvun alkupuolella Hollywoodin A-listan näyttelijöihin kuulunut Cage on hiljalleen suistunut B-luokan elokuvien puolelle. Rooleja mies on viime vuosina tykittänyt lähes sarjatulella onnistuen tähtäyksessään hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Parhaat päivänsä nähneen timanttikauppiaan rooli kuuluu valitettavasti siihen huomonpaan päähän näyttelijän viimeaikaisessa repertuaarissa.

Tällä kertaa Cagen kanssa samaan ansaan on astunut Nicole Kidman, joka ei myöskään pääse normaalille tasolleen eristetyn ja turhautuneen kotirouvan roolissa. Suoritus tuntuu lähinnä tasapaksulta, joskin näyttelijätär näyttää edelleen upealta. Toisin kuin pöhöttynyt vastaparinsa.

Ehdottomasti parhaan ja elokuvan joten kuten pelastavan roolisuorituksen tekee tunkeutujia johtava Ben Mendelsohn. Viimeksi Animal Kingdomissa nähty australialainen näyttelijä tekee vakuuttavaa työtä epävarmana ja hädin tuskin ohjissa pysyvänä rosvona.

Trespass -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa