Turvatalo

16.2.2012 23:38
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 17.02.2012

Jos tiedustelupalveluilla ei ole virallista toimintavaltaa kotimaansa ulkopuolella esimerkiksi pidätyksiin, löytyy tarpeita varten tukipisteitä, joita miehitetään jatkuvasti. Tällaisessa kuolemantylsässä pestissä riutuu nuori CIA-agentti Matt Weston (Ryan Reynolds), joka pääsee korvaamaan kuolemasta tylsän vaarallisella, kun paikalle tuodaan kuuluisa rikollinen Tobin Frost (Denzel Washington).

Frost on ex-agentti CIA:sta, joka on vuosien ajan myynyt eteenpäin salaista tietoa eniten tarjoavalle. Uusimmat tiedot osoittautuvat niin halutuiksi, että Frost on kokenut parhaakseen antautua Yhdysvaltojen käsittelyyn tietoja jahtaavien palkkatappajien tieltä.

Turvatalolle hyökätään, ja Weston on ainoa viranomainen joka selviää. Frost on nyt hänen vangitsemanaan.

Psykologisen liukas Frost pyörittelee nuorukaista taitavasti, ja vankina ollessaan luo epäluuloisuutta Westonin mieleen työnantajiaan kohtaan. Frostin pahaenteisten täkyjen tullessa osittain toteen päättää Weston päästä selville asian todellisista laidoista, ja kuka on väärässä tai ei.

Pääkaksikon välinen suhde on avain teemaan, joka keskittyy auktoriteetteihin luottamisen ja moraalin suhteeseen. Green Lantern -notkahduksesta toipuneen Reynoldsin suoritus on elokuvan parasta antia. Alun tulitaistelut kuvataan hahmon pelokkaasta ja kokemattomasta näkökulmasta, ja jopa trillerimäiseksi yltyvä pelko käy väkevänä päälle. Vaikka moraalisesti järkkymättömästä ja pohjimmiltaan urhoollisesta hahmosta kasvaakin luonnollisessa kehityskaaressa todellinen Jason Bourne, säilyy tunnesidos elokuvan loppuun saakka.

Viekkaan hahmon roolistaan totutun pätevästi suoriutuva Washington jää vain Reynoldsin hahmon sisäisiä myllerryksiä eteenpäin kehittäväksi voimaksi.
Elokuvan runsas toiminta on hektisen räiskyvää ja vauhdikasta. Katsojat etäännytetään harmillisen usein tapahtumista, kun Westonin kokemukset jätetään pois avainasemasta ja toiminta kulkee näyttävyyden ehdoilla. Kiintymys tarinaan ehtii jo haaleta, kun loppuratkaisun paikkeilla kylvettyjen epäilysten versoja niitetään tutuissa merkeissä.

Turvatalo -elokuvan traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa