Twilight – Houkutus

Yliluonnollisen teiniromanssikirjasarjan ensimmäisen osan filmatisointi on elokuvana kömpelö, mutta täyttää tehtävänsä suositun teoksen kuvituksena.

2.1.2009 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 02.01.2009

Teinien perustehtävä on järkyttää vanhempiaan. 1980-luvulla kauhuelokuvien ystävät etsivät käsiinsä härskeimmät mahdolliset lahtauselokuvat, joissa esiaviollista seksiä harrastavia nuoria teurastettiin verisesti. Heidän 90-luvulla syntyneet lapsensa katsovat vampyyrielokuvia, joissa ei harrasteta seksiä eikä imetä verta.

Rehellisesti puhuen Twilight-kirjoissa ei kuitenkaan ole kyse kauhusta, vaan teiniromansseista, joissa on yliluonnollisia elementtejä. Niiden keskushenkilö on amerikkalainen koulutyttö Bella, joka sarjan ensimmäisessä osassa Houkutus rakastuu komeaan vampyyriin. Myöhemmissä osissa tavataan myös ihmissusia.

Twilight – Houkutus -elokuvan alussa Bella muuttaa äitinsä luota aurinkoisesta Arizonasta isänsä luo Washingtonin osavaltioon, sateiseen Forksin pikkukaupunkiin. Uuden koulun useimmat oppilaat ottavat Bellan vastaan uteliaan hyväntahtoisesti. Vain omissa oloissaan pysyttelevät, omalaatuiset Cullenit pitävät etäisyyttä. Komea Edward Cullen tuntuu suorastaan jopa inhoavan Bellaa vaikka ei ole vaihtanut tämän kanssa sanaakaan.

Bella ei kuitenkaan saa Edwardia mielestään ja hän alkaa saada selville outoja asioita tästä ja tämän kasvattiperheestä. Edwardkaan ei pysty pysymään erossa Bellasta vaikka haluaisi. Pian Edward paljastuu iättömäksi ja supervoimaiseksi vampyyriksi, joka perheineen ei halua olla hirviö, vaan elää eläinten verellä ihmisten sijaan. Vastenmielisyys Bellaa kohtaan johtui siitä, että tyttö herätti hänessä houkutuksen, jota pelkäsi olevansa kyvytön vastustamaan.

Bellasta ja Edwardista tulee platoniset rakastavaiset, ja Bella toivotetaan tervetulleeksi Cullenien perheeseen. Edwardin metsästäjän vaistoja suurempaan vaaraan Bella joutuu, kun seudulle saapuu ihmisten metsästämisestä nauttiva vampyyrijoukko.

Twilight – Houkutus -elokuvassa on paljon pahoja puutteita, ja sitä katsottaessa on muistettava, että sen ensisijainen kohderyhmä ovat esiteini- ja teini-ikäiset tytöt. Bellan ja Edwardin romanssi voi tuntua motivoimattomalta, mutta he ovat vahvoja tunteissaan, koska tunteet ovat vahvoja. Holhoavat ”mutta mitä sinä oikein näet siinä tyypissä?” -kysymykset eivät heilauta hahmoja tai heidän teini-iän kuohuja ymmärtäviä fanejaan.

Pääosan esittäjät Kristen Stewart ja Robert Pattinson on valittu tehtäviinsä ennemmin ulkonäön kuin taitojen perusteella, efektit ovat halpoja ja vaarallisen usein lipsahdetaan tahattoman komiikan puolelle. Teinien maailmaan aikaisemminkin eläytynyt Catherine Hardwicke on melodramaattinen, mutta myötäeläminen näkyy ja muuttaa elokuvan kömpelyydet sympaattisiksi. Melissa Rosenberg on tehnyt vain Bellan näkökulmasta kerrotusta Stephenie Meyerin kirjasta käsikirjoituksen, joka avautuu myös alkuteosta lukemattomille. Hardwicke joutuu silti elävöittämään puheliasta tarinaa kauniita maisemia hivelevällä dynaamisella kameratyöllä. Luvassa on siis paljon poseeraavaan Dressman-kävelyä – H&M:n kuteissa.

Lisää luettavaa