United 93

/ / GENRE ENSI-ILTA 18.08.2006 TÄHDET

Ilman muuta paras vuonna 2006 valmistunut elokuva.

United 93 on sataprosenttisen kompromissiton, murskaavan intensiivinen ja realistisuudessaan lähes dokumentaarinen kuvaus 9/11 -kaappausten neljännestä, Valkoista taloa kohti lentäneestä, mutta matkustajien vastarinnan ansiosta sitä ennen tuhoutuneesta matkustajakoneesta, United Airlinesin lennosta 93.

Ohjaus ja käsikirjoitus ovat brittiläisen Paul Greengrassin, joka on eräs aikamme poliittisesti ja sosiaalisesti tiedostavimmista elokuvantekijöistä. Greengrassin uskomaton realismin taju ja sen lavastamisen taito nostavat tämän ohjaajana omaan luokkaansa.

Toisen Jason Bourne -trillerin, Medusan iskun (2004), jättimenestyksen jälkeen Universal-studio oli valmis ryhtymään Greengrassin kanssa miltei mihin tahansa. Erään toisen projektin kaaduttua ohjaajan ajatukset palautuivat aiheeseen, joka tällä oli ollut mielessä aina syyskuun 11. päivän terrori-iskuista lähtien. Mitä kohtalokkaan päivän neljännessä kaappauskoneessa ehti tapahtua ennen maahansyöksyä?

Entä olisivatko uhrien omaiset ja maailma valmiita näkemään aiheesta elokuvan? Ja, ennen kaikkea, omaiset avustamaan elokuvan tekemisessä? Viimeinen kysymys oli Greengrassille tärkein, sillä hän ei olisi ryhtynyt projektiin ilman omaisten täyttä tukea. Se saatiin ja perheet avustivat poikkeuksellisella tavalla näyttelijöitä esittämään heidän kuolleita rakkaitaan.

Myös lennonjohtajien, armeijahenkilökunnan ja lentoemäntien ja -kapteenien rooleihin Greengrass palkkasi aitoja ammattikuntansa edustajia, joiden suoritukset lisäävät elokuvan todellisuuden tunnetta poikkeuksellisen paljon. Myös tekninen osasto, kuten kuvaaja Barry Ackroyd kameramiehineen ja kolmen hengen leikkausryhmä sekä äänisuunnittelijat tekevät täydellistä työtä realismin mittatasolla.

United 93 on käsittämätön elokuvallinen voimainnäyttö ja ilman muuta paras vuonna 2006 valmistunut elokuva. Mikäli itse voisin päättää, saisi Greengrassin mestariteos helmikuun lopussa parhaan elokuvan, ohjauksen, kuvauksen, leikkauksen, äänisuunnittelun, äänileikkauksen ja musiikin Oscarit. Muun muassa.