Viikinki

Dokumentti keskittyy Tony Halmeen poliittiseen uraan ja siihen liittyvään populismiin Suomessa. Viikinki on onnistunut kokonaisuus.

26.9.2022 19:07
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.09.2022

Jos joku on ollut Suomessa ristiriitainen julkisuuden hahmo, niin Tony Halme. Gladiaattorit-ohjelman voimamies Viikinkinä 1990-luvun alussa koko kansan tietoisuuteen noussut Halme ehti  lyhyeksi jääneen elämänsä aikana olla mukana hämmentävän monessa asiassa.

Gladiaattoreiden ohella Halme niitti mainetta showpainijana kansainvälisillä areenoilla. Myöhemmin hän kokeili kykyjään myös näyttelijänä ja laulajana ja pääsi eduskuntaan perussuomalaisten riveissä. 

Kaikkeen Halmeen tekemiseen liittyi valtavasti julkisuutta. Hän ei peitellyt uhoaan ja uhkui toksista maskuliinisuutta ennen kuin koko termiä meillä edes tiedettiin. Halme oli paitsi suorasuinen showmies myös täysin peittelemätön rasisti ja sovinisti, joka ei suvainnut pakolaisia, odotti naisen hoitavan kotihommat ja nimitteli presidentti Halosta lesboksi.  

Lauri Anssi Moilasen ja Olli Vuokon dokumentti Viikinki kertoo Halmeen traagisen tarinan. Traagisen siksi, että lopulta Halme jäi hahmonsa vangiksi. Halme tuntui saavuttavan kaikki tavoitteet, joita hän itselleen asetti, mutta viimeiset vuodet olivat silkkaa alamäkeä vakavine päihdeongelmineen. Halme löytyi 47-vuotiaana asunnostaan kuolleena ase vierellään.

Dokumentissa ei millään tavalla puolustella Halmeen rasistisia ja naisvihamielisiä piirteitä. Sitä ei toisaalta myöskään alleviivata, vaan katsoja voi todeta itse, miten pöyristyttävää tekstiä Halme suustaan päästi 1990- ja 2000-lukujen Suomessa. 

Puheillaan Halme sai aikaan äänivyöryn perussuomalaisten riveissä ja oli nostamassa puoluetta kohti valtavaa suosiota. Ilman Halmetta tuskin olisi tapahtunut vuoden 2011 jytkyä, sillä kahdeksan vuotta aiemmin Halmeen äänisaalis veti myös Timo Soinin ensimmäistä kertaa eduskuntaan ja myöhemmin ministeriksi. Dokumentissa kuullaankin Soinin kommentteja edesmenneestä ystävästään ja puoluetoveristaan. 

Eniten dokumentissa ääneen pääsee kuitenkin Halmeen lähipiiristä hänen lapsuudenystävänsä Christer Markusas, joka tunsi Halmeen lapsesta saakka. Heidän yhteisistä nuoruudenkokemuksistaan kuullaan monia rankkoja tarinoita.

Toinen tärkeä henkilö Halmeen nuoruudessa oli nyrkkeilypromoottori ja viihdealan monitoimimies Tom Sjöberg, joka muistelee Halmetta elävästi ja suorasanaisesti.

Dokumentissa jää paljon asioita kertomatta. Esimerkiksi Hollywood-kokemukset Die Hard 3 -elokuvassa ja muut Amerikan seikkailut jäävät pienelle huomiolle. Toisaalta on parempi, että elokuvalla on selkeä fokus. Dokumentti keskittyy Halmeen poliittiseen uraan ja siihen liittyvään populismiin Suomessa. Ei mikään pieni aihe sekään.

Kuvakerronta ja äänimaailma ovat kekseliäitä. Halmeesta kertovat arkistopätkät ovat etupäässä suttuista televisiokuvaa, mutta niiden oheen heitetään monenlaista arkistojen kätköistä löytynyttä materiaalia, kuten vaikkapa osuvia otteita Kahdeksan surmanluotia -elokuvasta. K-X-P-yhtyeestä tunnetut Timo Kaukolampi ja Tuomo Puranen ovat säveltäneet elokuvaan omaperäisen soundtrackin. Viikinki on paitsi syvältäluotaava katsaus ristiriitaiseen persoonaan myös hallitusti rakennettu kokonaisuus.

Jussi Huhtala

Viikinki -elokuvan traileri

Lisää luettavaa