Violent Night

Erityisen viihdyttävä toimintakomedia joulupukista, joka antaa rosvoille turpaan. David Harbour on kovassa vedossa seitinohuesta käsikirjoituksesta huolimatta. (Ikäraja K-16)

2.12.2022 07:14
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 02.12.2022

Joulu on jälleen ihan nurkan takana ja vuosi lopuillaan. Joulun myötä teattereihin saapuu yleensä myös liuta jouluaiheisia elokuvia. Joulusta on väännetty komediaa, draamaa ja kauhua, mutta aiheesta löytyy myös kelvollisia toimintaleffoja. John McTiernanin Die Hard on tietysti genren klassikko ja ohjaaja Tommy Wirkola ripotteleekin uuteen elokuvaansa Violent Night paljon viittauksia McTiernanin leffaan.

David Harbour esittää joulupukkia, sitä ihan oikeaa pukkia, joka jakaa lahjoja jouluaattona. Paitsi että tämä pukki ei olekaan lämpöinen ukko, vaan alkoholisoitunut vanha ukko, joka pysähtyy pubiin parille oluelle lahjojen jaon ohella.

Joulupukki toimittaa lahjoja rikkaan Lightstonen perheen kuusen alle tietämättä, että perhettä pidetään alakerrassa panttivankina. John Leguizamon pahis yrittää päästä käsiksi perheen pankkiholvin käteiseen. Nuori Trudy Lightstone onnistuu saamaan yhteyden pukkiin, ja pukki lupaa pelastaa Trudyn pahoilta miehiltä.

Wirkolan elokuva tarjoaa myös pukille kovan taustatarinan. Violent Night ja Jalmari Helanderin Rare Exports muodostavat erinomaisen, vaihtoehtoisen joululeffasarjan mikäli perinteisemmät joululeffat eivät maistu.

Violent Night on nautittavan hölmö leffa. Kyseessä ei missään nimessä ole kovin vakava elokuva ja Wirkola tietää sen. Elokuvasta löytyy kiitettävästi itsetietoisuutta, jolla leikitellään kautta linjan. Pat Caseyn ja Josh Millerin käsikirjoitus on kuitenkin auttamattoman kliseinen ja kömpelö. Violent Nightista ei löydy juuri mitään yllättävää ja juoni kulkee juuri niitä ratoja kuin olettaisi.

Stranger Things -sarjasta ja Black Widow -leffasta tunnettu Harbour on mainiossa vedossa. Hän on elokuvan sydän. Kärttyinen, juoppo pukki on selkeästi rooli, jota Harbour on syntynyt esittämään, ja hän antaakin sille kaikkensa. Trudyn ja pukin suhde on erityisen miellyttävää katsottavaa.

Sivurooleista John Leguizamo erottuu edukseen. Leguizamon pahis, koodinimeltään Scrooge eli Saituri, on herkullisen yliampuva. Harmillisesti Scroogen kätyrit eivät juuri jää mieleen, mutta mikäs siinä, hehän ovat elokuvassa vain siksi, että pukki voi antaa heille turpiin.

Alexis Louder tuo elokuvaan paljon tarvittavaa lämpöä Trudyn äitinä ja Alex Hassell on Trudyn hupaisa sähläri-isä. Beverly D’Angelo on myös hillittömän hauska perheen matriarkkana, mutta sivuhahmot tuntuvat paperinohuilta.

Onneksi Wirkola keskittyy luomaan viihdyttäviä toimintakohtauksia. Niissä Violent Night on parhaillaan. Elokuva saa uutta puhtia, kun pukki löytää uuden aseen, ja loppu on sopivan koskettava. Violent Night ei välttämättä ole paras tai muistettavin toimintapläjäys, mutta se on erinomaisen väkivaltainen ja huvittava kokonaisuus.

Maria Lättilä

Violent Night -elokuvan traileri

Lisää luettavaa