When You’re Strange

2.7.2010 11:10
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

The Doorsista on kirjoitettu paljon kirjoja, mutta kunnon pitkää dokumenttielokuvaa bändistä ei ole aiemmin tehty.

Oliver Stone kuvasi yhtyeen vaiheita elokuvassaan The Doors (1991), jossa Val Kilmer esitti laulaja Jim Morrisonia. Se oli kuitenkin näytelmäelokuva, jossa oli fiktiivisiä aineksia mukana.

Nyt teattereihin tulee Tom DiCillon bändistä kertova dokumentti nimeltä When You’re Strange.

DiCillo (s. 1953) on suurelle yleisölle melko tuntematon mutta kokenut elokuvantekijä, joka ennen tätä dokumenttia on ohjannut useita pitkiä elokuvia. Esimerkiksi Brad Pitt ja Catherine Keener tekivät molemmat ensimmäiset pääroolinsa DiCillon elokuvassa Johnny Suede (1991). DiCillon viimeisin näytelmäelokuva on komedia Delirious vuodelta 2006.

When You’re Strange -dokumenttia on markkinoitu sillä, että se sisältää ennen näkemätöntä ja harvinaista filmimateriaalia yhtyeestä. Sellaista onkin tarjolla heti alussa, kun nähdään otteita vuonna 1969 kuvatusta elokuvasta HWY: An American Pastoral, jossa Morrison esitti salaperäistä liftaria.

DiCillo on itse asiassa käyttänyt pelkästään arkistofilmejä bändin alkuvuosista Morrisonin vuonna 1971 tapahtuneeseen kuolemaan saakka. Elokuvassa nähdään taltiointeja konserteista, studiosta ja harjoituksista. Mukana on myös televisiolähetyksien nauhoituksia sekä kotifilmejä ja valokuvia.

Elokuvassa ei näin ollen ole lainkaan puhuvia päitä tai jälkeenpäin tehtyjä haastatteluja. Elossa olevien bändin jäsenten tuoreita kommentteja ei siis kuulla. Tiettävästi elokuvaprojekti on kuitenkin heidän siunaamansa.

Yleensä kun puhutaan The Doorsista, niin keskitytään Morrisoniin, vaikka kyseessä olikin neljästä vahvasta muusikosta koostuva yhtye. Niin myös tässä elokuvassa. Kitaristi Robbie Kriegerin merkitys lauluntekijänä tuodaan kyllä esille, mutta kosketinsoittaja Ray Manzarekin ja rumpali John Densmoren persoonista olisi mielellään kuullut enemmän.

DiCillo ei onneksi nosta Morrisonia liian korkealle jalustalle. Elokuvassa kerrotaan Morrisonin poikkeuksellisesta lahjakkuudesta mutta samalla tulee esiin hänen itsetuhoinen käytöksensä ja päihteiden käyttönsä, jotka tekivät bändin luomistyöstä ja esiintymisistä välillä helvettiä.

Vaikka monet asiat ovat bändin faneille ehkä entisestään turhankin tuttuja, ei elokuvaa katsoessa todellakaan pitkästy. DiCillo on rakentanut elokuvan visuaalisen ilmeen ja äänimaailman taidokkaasti.

Kertojaäänenä kuullaan Johnny Deppiä. Elokuvan ensimmäisessä versiossa kertojana toimi ohjaaja itse, mutta Sundance-festivaaleilta saadun vastaanoton jälkeen tekstiä muokattiin ja Depp pestattiin kertojaksi.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★★

When You’re Strange. Yhdysvallat 2009. Ohjaus ja käsikirjoitus Tom DiCillo. Kertoja Johnny Depp. Genre Dokumentti. Kesto 1 t 25 min. Ensi-ilta 2. heinäkuuta.
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa