Your Name

20.4.2017 12:28
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 21.04.2017

Kiltti ja sympaattinen lukiolaistyttö Mitsuha Miyamizu on kyllästynyt elämään tylsässä Itomorin pikkukaupungissa. Hänen suurin toiveensa olisi asua suurkaupungissa ikäisenään, komeana poikana. Pian toive todella toteutuu ja Mitsuha herää keskellä Tokion vilskettä Taki Tachibanan kehossa.

Alkuhämmennyksen jälkeen nuoret ymmärtävät vaihtaneensa paikkaa ja aina aika-ajoin vierailevansa toistensa kehossa ja elämässä. Pian he keksivät keinon kommunikoida keskenään jättämällä toisilleen viestejä, jotta olisi helpompi tietää mitä toinen on toisen pään menoksi tehnyt.

Molempien nuorten opiskelujen ohessa on myös pidettävä yllä ystävyyssuhteita, huolehdittava Mitsuhan pikkusiskosta ja mummosta sekä käytävä opiskelujen ohessa töissä italialaisessa ravintolassa. Taki auttaa Mitsuhaa tulemaan suositummaksi koulussa, kun taas Mitsuha auttaa Takia saamaan unelmiensa naisen. Arvatenkin Mitsuha ja Taki rakastuvat tutustumalla toisiinsa ja viettämällä aikaa toistensa kehoissa kuitenkin toisiaan tapaamatta. Silti kepeilyn ja komedian mukana on myös dramaattisempia ja raskaampia aiheita.

Your Name perustuu animen ohjanneen Makoto Shinkain omaan sarjakuvaan. Elokuva menestyi Japanissa alun alkaenkin hyvin, mutta alkoi niittää pian lisää mainetta ja katsojaluvut lähtivät hurjaan nousuun. Lippuluukuilla Shinkain anime peittosi yksi toisensa jälkeen maamiehensä, animaatiolegenda Hayao Miyazakin klassikot aina Prinsessa Mononokesta Henkien kätkemään.

Tällä hetkellä Your Name on maailmanlaajuisesti eniten tuottanut anime-elokuva, joka on kerännyt yli 328 miljoonaa dollaria. Japanissa elokuva pysyi katsojatilastojen kärjessä ennätyksellisesti 12 viikon ajan, mikä teki siitä ensimmäisen yli 10 miljardia jeniä tuottaneen animen, joka ei ole Miyazakin ohjaama.

Elokuva on koskettava nuorten ja aikuisten satu. Tarinallisesti ja temaattisesti sitä voi verrata japanilaisen kirjailija Haruki Murakamin töihin kuten suurteokseen 1Q84. Fantasian ja realismin yhteen nivouttaminen toimii parhaimmillaan juuri näin kekseliäästi.

Tietysti on luontevaa verrata Your Namea myös Miyazakin parhaisiin töihin: visuaalinen ilme on kaunis, parhaimmillaan hengästyttävän hieno. Tarinan omaperäisyys ansaitsee myös paljon kiitosta. Siinä missä Hollywood tekee niin sanotusti varmaksi todettuja, jo tuttuja tarinoita, uudet ja omalaatuiset ideat löytävät kodin jostakin muualta. Ainutlaatuisuus käsikirjoituksen puolella takaa monesti myös tinkimättömän lopputuloksen. En itseasiassa olisi yllättynyt vaikka Hollywoodissa olisi jo kiinnostuttu tästä projektista.

Ainoastaan elokuvan musiikki jää askarruttamaan. Musiikki tukee elokuvaa, mutta muutamat elokuvassa kuullut laulut vieraannuttivat. Japanilainen rockbändi Radwimps esittää Your Namessa useita lauluja, jotka tavallaan tulevat hieman tyhjästä. Osa sopii kokonaisuuteen paremmin kuin toiset. Sävelletty musiikki sen sijaan toimii täydellisesti. Lauluista ja sävellyksistä vastaa yhtyeen nokkamies Yojiro Noda.

 

Lisää luettavaa