Kauhua, komediaa ja draamaa: elokuvien kummitukset Top 10

Elämä kuoleman jälkeen on aina kiinnostanut ihmisiä, ja tuonpuoleista on tutkittu ahkerasti elokuvissakin. Yleensä lajityyppi on silloin ollut kauhu, mutta onnistuneita teoksia löytyy myös komedian ja romanttisen draaman puolelta. Episodi keräsi yhteen nippuun toimituksen suosikit kummituselokuvien saralta. Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran Episodissa 7/2009.

Teksti: Jouni Vikman

10 Amityville Horror

amityville_horror

Yksi 1970-luvun yliluonnollisuusvillityksen keskeisiä teoksia Manaaja-elokuvan (1973) lisäksi oli tositarinaksi väitetty, vuonna 1977 julkaistu kirja Lutzin perheen kauhunhetkistä uudessa kodissaan, josta kummittelu ajoi heidät pakoon alle kuukaudessa. Kirjasta tehty elokuva olikin hitti ja alku kokonaiselle Amityville-sarjalle. Useimmat pitävät parhaimpana sarjan verisempää toista osaa Amityville II: The Possession, joka kertoo talossa Lutzin perhettä edeltäneiden asukkien raaoista murhista, jotka oikeasti tapahtuivat vuonna 1974. Se on kuitenkin ykkösosaa enemmän riivauselokuva kuin moderni kummitustalotarina. Vaikka Amityville Horror ei ole vanhentunut kovin hyvin, se sisältää edelleen tehokkaita pelottelujaksoja, ja sen talosta on tullut yksi kauhuelokuvan ikonisista rakennuksista.

9 Hohto

Kansi - The Shining

Stanley Kubrickin Hohto esitteli poikkeuksellisen kummitustalon. Siinä pahuuden tyyssija on valtava, talvella eristyksiin jäävä Overlook-vuoristohotelli, joka ottaa valtaansa talveksi sitä huoltamaan palkatun Jack Torrancen (Jack Nicholson). Julkaisunsa aikaan melko vaimeasti vastaanotetusta elokuvasta on vuosien myötä kasvanut sekä kulttisuosikki että yksi arvostetuimmista kauhuelokuvista, vaikka alkuteoksen kirjoittanut Stephen King suhtautui melko nihkeästi Kubrickin tekemiin muutoksiin.

Overlook on kummitusten kansoittama menneiden aikojen hedonistisista muistoista murhattujen uhrien kautta talon adobtoimiin käsikassaroihin. Viimeksi mainittujen joukkoon se haluaa myös Torrancen sekä tämän perheen, telepaattisia kykyjä osoittavan pienen Danny-pojan (Danny Lloyd) ja perheen murenemisen merkkejä pelkäävän Wendy-vaimon (Shelley Duvall).

8 The Others

Kansi - The Others

The Others oli espanjalaisen Alejandro Amenábarin lopullinen kansainvälinen läpimurto ja yksi kiireisen Nicole Kidmanin vuosituhannen vaihteen elokuvista, jotka auttoivat häntä siirtymään pienten elokuvien luottonäyttelijättärestä tähdeksi. Toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan sijoittuva tarina kertoo Gracesta (Kidman), joka asuu suuressa, syrjäisessä talossa kahden lapsensa ja pienen palvelijajoukon kanssa. Grace muuttuu yhä lyhytpinnaisemmaksi hermokimpuksi, kun alkaa vaikuttaa siltä, että sekä jälkikasvu että palkolliset kapinoivat lasten valoyliherkkyystaudin vuoksi ylläpidettyjä neuroottisen tiukkoja rutiineja vastaan. Hiljalleen Grace joutuu harkitsemaan myös aikaisemmin sivuuttamaansa vaihtoehtoa, että jokin rajantakainen voima yrittää kurkottaa hänen ja hänen lastensa maailmaan. Ja ovatko palvelijatkaan sitä miltä päällisin puolin näyttää?

Hieman erilainen kummitustalotarina ei tarjoile vapauttavaa naurua monen muun modernin kauhukertomuksen tavoin, mutta sitäkin enemmän sekä piinaavaa tunnelmaa että kunnon säikyttelyä.