Mikä on Christian Balen paras roolisuoritus – katso Top 10

Sukupolvensa metodinäyttelijäksi julistettu Christian Bale tunnetaan monista synkistä rooleista ja niille sataprosenttisesta omistautumisesta. On jopa epäilty, että rankat roolit jäävät välillä näyttelijällä päälle. Myös Balen ilmiömäinen kyky muokata vartaloaan on legendaarinen. Walesissa 1974 syntyneen Balen koti on Lontoossa ja Los Angelesissa, mutta roolit ovat vieneet häntä niin Thaimaan viidakoihin kuin Barcelonaan ja Islantiinkin. Viime aikoina Balen kykyjä on voinut ihailla Oscar-voittajassa The Big Short ja Terrence Malickin elokuvassa Knight of Cups. On aika listata kymmenen ainutlaatuisen näyttelijän parasta suoritusta.

Teksti: Tuomas Riskala

10 The Big Short

null
Bale sai vastikään kolmannen Oscar-ehdokkuutensa esittämällä kiehtovaa tosielämän hahmoa Adam McKayn ohjaamassa talousromahdusdraamassa. Entinen lääkäri Michael Burry oli ensimmäinen, joka näki tulevan romahduksen ennusmerkit jo 2005 toimiessaan Scion Capital -yhtiön rahastonhoitajana. Kukaan ei tietenkään uskonut Burrya, joka ryhtyi sijoittamaan yhtiön rahoja asuntolainamarkkinoita vastaan – ensimmäisenä Yhdysvalloissa. Burrya pidettiin kolme vuotta mielipuolena, kunnes kuplan puhjettua tempaus oli tuottanut yhtiölle satoja miljardeja voittoa. Tai olisi tuottanut, ellei Burryn omatunto olisi kiilannut väliin. Mielenkiintoisia hahmoja pursuavassa elokuvassa Balen esitys rantashortseissa ja sandaaleissa viihtyvänä ja raskasta metallimusiikkia luukuttavana Burryna jää parhaiten mieleen.

9 Yön ritari -trilogia

Christian_Bale_9
Bale on kaikkien aikojen paras Batman-näyttelijä, jonka kolmea suoritusta Yön ritarina on mahdoton erottaa toisistaan. Etenkin, koska Christopher Nolan on ohjannut trilogian kuin yhdeksi maraton-pituiseksi elokuvaksi. Bale toi Bruce Wayneen ja tämän naamioituneen kostajan alter egoon uutta syvyyttä, jota ei oltu nähty Michael Keatonin sinällään nautittavassa sarjakuvasuorituksessa, eikä sen jälkeen syntyneissä kökkörooleissa. Balen Batman on lihaksikas, intensiivinen ja aidosti kompleksinen sankarihahmo, jonka rikas taustatarina antoi näyttelijälle mahdollisuuden panostaa myös naamion takana vaikuttavaan ihmiseen. Kokonaisuutena Nolanin trilogia on elokuvan historiaan jäävä saavutus, jota olisi mahdoton ajatella ilman Balea.

8 The Prestige

(L-R) Anthony DeMarco, Christian Bale
Nolan sovitti Batman-elokuvien välissä upean tulkinnan Christopher Priestin kehutusta romaanista, joka kertoo kahdesta kilpailevasta taikurista viktoriaanisessa Lontoossa. Balen ja Hugh Jackmanin tulkitsemat illuusion mestarit käyvät taistelua, joka muuttuu venyessään yhä verisemmäksi.

Nolan on nykyajan ohjaajista itse lähimpänä taikuria, joka pystyy antamaan yleisölle jotain, mitä se ei osaa odottaa. Niinpä The Prestige on täynnä yllätyksiä, sokkeja ja mykistäviä käänteitä, jotka on sovitettu yhteen virheettömällä kerronnalla ja mestarillisella visiolla. Vahvoissa sivurooleissa nähdään David Bowie, Michael Caine ja Scarlett Johansson. Kukaan näyttelijöistä ei kuitenkaan vedä vertoja Balelle, jonka kiehtova hahmo tarjoaa myös tarinan suurimman yllätyskäänteen.

7 American Hustle

Christian_Bale_7
Osin 1970- ja 80-luvun taitteen tositapahtumiin pohjaavassa tarinassa Bale esittää Oscar-ehdokkuuden arvoisesti sympaattista kelmiä Irving Rosenfeldiä. Möhömahainen ja tupeeta pitävä Rosenfeld on huoleton nautiskelija, joka rakastuu toiseen huijariin, viettelevään Sydney Prosseriin (Amy Adams). Irvingistä ja Sydneystä tulee erottamaton pari, joka tienaa mukavasti sijoitushuijauksilla.

Mainio käsikirjoitus on sekoitus parhaiden puhallusjuonittelujen matematiikkaa, psykoottista tilannekomediaa sekä rakkausdraamaa. Ohjaaja David O. Russell pitää kokonaisuuden ihailtavasti kasassa, eikä päästä mitään tarinaoksaa kasvamaan liikaa muiden päälle. Bale hätkähdyttää jälleen kyvyllään muokata vartaloaan. Aiemmin jo kolme kertaa itsensä luurangoksi laihduttanut näyttelijä tekee nyt päinvastoin ja ottaa kaiken irti roolia varten hankkimistaan läskeistä.

6 Operaatio Rescue Dawn

Christian_Bale_6
Pikkupojasta saakka lentämisestä unelmoinut saksalainen Dieter Dengler jätti kotimaansa 1960-luvun alussa ja liittyi Yhdysvaltain ilmavoimiin. Ensimmäisellä komennuksellaan Vietnamissa Dengler joutui kuitenkin alasammutuksi ja Vietkong-sissien sotavangiksi. Kuukausien kiduttamisen ja vankileirin epäinhimillisissä oloissa riutumisen jälkeen Dengler organisoi uhkarohkean ja menestyksekkään paon muiden vankien kanssa.

Denglerinä nähtävä Bale yltää hätkähdyttävään muodonmuutokseen loppua kohden 25 kiloa laihtuneena sotavankina. Myös tämän pakokumppaneita esittävät Steve Zahn ja Jeremy Davies tekevät riutuneet roolinsa vakuuttavasti. Autenttisessa Kaukoidän viidakossa kuvattu Operaatio Rescue Dawn on ohjaaja Werner Herzogille tyypillisen ankaralla, suorastaan hyperrealistisella otteella kuvattu selviytymistarina.

5 Rautakaupunki

Christian_Bale_5
Bale tekee yhden parhaista rooleistaan pennsylvanialaisella terästehtaalla raatavana Russellina, joka kantaa huolta kuolemansairaasta isästään ja Irakissa sotineesta pikkuveljestään Rodneysta (Casey Affleck). Ainoa toimiva asia Russellin elämässä tuntuu olevan hänen tyttöystävänsä Lena (Zoe Saldana). Traaginen onnettomuus erottaa Russellin perheestään useaksi vuodeksi, ja palattuaan hän huomaa, että asiat ovat entistä huonommin. Lena on valinnut toisen miehen ja Rodney kadonnut jäljettömiin sekaannuttuaan laittomiin nyrkkeilyotteluihin.

Rautakaupunki on lahjakkaan Scott Cooperin (Crazy Heart, Black Mass) toinen pitkä elokuva. Väkevällä verisideteemalla ladattu kostotrilleri kertoo laajemmalla tasolla sodan ja sairastuneen talouden runtelemasta Amerikasta ja sen väkivallasta.

4 Taistelija

Christian_Bale_4
Vaikuttava tositarina kertoo kahdesta nyrkkeilijästä, ”Irish” Micky Wardista ja hänen isoveljestään, huumeisiin vajonneesta Dicky Eklundista. Balen tulkitsema Dicky on entinen huippunyrkkeilijä, jonka loiston päivät ovat vaihtuneet crackpiipun imemiseen. Mark Wahlbergin esittämä Micky on hänen pikkuveljensä, joka haaveilee ammattilaisen urasta. Dicky valmentaa Mickyä, mutta joutuu lopulta vankilaan huumeisiin liittyvistä rikoksista.

David O. Russellin ohjaama Taistelija on tarina perhesiteistä, riippuvuuksista ja itsekiellosta. Ja toki myös nyrkkeilystä, mutta vain muodollisesti. Vaikka Micky onkin elokuvan päähenkilö, nousee etualalle juuri Dickyn traaginen hahmo ja tätä loistavasti tulkitseva Bale. Näyttelijä laihdutti jälleen osaa varten yli 20 kiloa, mikä näkyy roolin fyysisessä ja henkisessä tulkinnassa. Bale myös kuittasi suorituksestaan ansaitun Oscar-palkinnon.

3 Auringon valtakunta

Christian_Bale_3
Steven Spielbergin kenties aliarvostetuin elokuva pohjaa brittikirjailija J. G. Ballardin (Crash) omaelämäkerralliseen romaaniin. Diplomaattien poikana Shanghaissa kasvanut Ballard koki toisen maailmansodan kauhut japanilaisten miehitettyä kaupungin joulukuussa 1941. Jouduttuaan eroon vanhemmistaan evakuoinnin aikana tarinan nuori Jamie Graham päätyy japanilaisten ylläpitämälle vankileirille brittiläisten siviilien ja jenkkisotilaiden joukkoon.

Auringon valtakunta ei ole vain parhaita sotaa lapsen silmin kuvaavia elokuvia. Se on ylipäätään yksi parhaista lapsuudesta tehtyjä elokuvia, jolla Spielberg todisti olevansa nerokas draamaohjaaja oikealla materiaalilla varustettuna. Vasta 13-vuotias Bale on pääroolissa ilmiömäinen ja vihjaa suorituksellaan, että kehittymässä on todellinen näyttelijälahjakkuus.

2 Amerikan psyko

Christian_Bale_2
Bret Easton Ellisin 1991 ilmestynyt kohuromaani on juppiajan ilmestyskirja ja urbaani kasariversio Tohtori Jekyllistä ja Mr. Hydestä. Alle kolmikymppisen Wall Street -miljonäärin ja sarjamurhaajan seikkailuista kertovaa teosta pidettiin alusta lähtien liki mahdottomana filmata. Haasteeseen tarttui pelkäämätön Mary Harron, entinen punkjournalisti, joka sovitti Ellisin kipeästä mestariteoksesta liki täydellisen elokuvan.

Bale tekee nimiroolin Patrick Batemanina upean uransa hopeasijalle yltävän suorituksen, joka tiivistää ristiriitaisen hahmon kammottavuuden ja kiehtovuuden itseään säästelemättä. Osaan kaavailtiin jossain vaiheessa myös Leonardo DiCapriota, mutta Ellisin ja Harronin henkilökohtaiseksi suosikiksi nimetty Bale vei lopulta voiton. Näyttelijän suorituksessa tiivistyy hahmon pintapuolinen täydellisyys tämän sisäiseen kaaokseen liki maagisella tasapainolla. Vartaloltaan veistoksellinen, hurmaava ja elegantti juppimonsteri paljastaa ihon alaisen pimeytensä tavalla, johon vain harva näyttelijä koskaan kykenee.

1 The Machinist

Christian_Bale_1
Koneenkäyttäjä Trevor Reznik ei ole nukkunut lähes vuoteen ja on laihtunut sen seurauksena ihmiskuoreksi. Reznik epäilee, että häntä vastaan on salaliitto, eikä luota kuin tapailemaansa prostituoituun, hyväsydämiseen Stevieen (Jennifer Jason Leigh). Reznikin fyysisen kuihtumisen ja henkisen paranoian jatkaessa kasvuaan myös pinnan alla kuplivat salaisuudet nousevat esiin.

Amerikkalaisen Brad Andersonin Barcelonassa ohjaama The Machinist on mysteerin, kauhun ja polanskimaisen psykodraaman välillä kulkeva neo noir -mestariteos, jonka nimiroolissa nähtävä Bale laihdutti itseään yli 30 kiloa. Lopputulos on syvältä kouraiseva ja kammottava. Bale näyttää elokuvassa siltä kuin olisi juuri kävellyt ulos natsien keskitysleiriltä yli 70 vuotta sitten. Mutta kyseessä ei ole vain fyysinen temppu, vaan suoritus Reznikinä hakee muutenkin vertaistaan Balen uralla. Se on kokonaisvaltainen syöksy riivatun ruumiin ja sielun syövereihin, unettomuudella, vainoharhoilla ja loputtomalla syyllisyydellä marinoitu elävä painajainen.