Takaisin pulpettiin: Koulumaailmaan sijoittuvat elokuvat Top 10

26.8.2014 13:51

Jonah Hillin ja Channing Tatumin 22 Jump Street -komedian kunniaksi päätimme listata parhaita koulumaailmaan sijoittuvia elokuvia. Aluksi oli tarkoitus keskittyä amerikkalaiseen college-maailmaan, mutta lopulta tähtäin laajeni yleensä kouluelokuviin. Hyviä elokuvia löytyi lopulta todella paljon, ja monia erinomaisia, jopa mestarillisia, karsiutui lopulliselta listalta.

Ei ollut yllätys, että iso osa mieleen tulleista kouluaiheisista elokuvista oli amerikkalaisia ja pääasiassa komedioita. Opiskeluun – tai sen välttelemiseen ja bilettämiseen – liittyviä elokuvia on Yhdysvalloissa tehty jo vuosisadan verran. Siksi oli karsittava varsinkin elokuvia, joissa koulunkäynti ei ollut oleellisessa osassa, vaan keskityttiin juhlimiseen. Esimerkiksi George Lucasin Svengijengi -62 (American Graffiti, 1973) olisi mainio opiskelijaelämää käsittelevä elokuva, mutta sen sijoittuessa jenkkilukion päättymisen ja college-elämän alkamisen väliseen kesään, se jäi listalta yhtenä ensimmäisistä nimikkeistä.

Teksti: Jouni Vikman

10. Art School Confidential (2006)

10

Jerome (Max Minghella) on päähänpotkittu nuori, joka haluaa suureksi taiteilijaksi. Hän onnistuu pääsemään suurkaupungin collegen taidelinjalle, ja maailma on auki. Hyvin nopeasti idealistinen Jerome kuitenkin havaitsee, että taiteen takana on toisenlainen todellisuus, kun boheemisti ahistuneet opiskelijat kilpailevat toistensa kanssa pinnalle pääsemisessä. Loppuunpalaneet ja/tai itsekeskeiset opettajat puolestaan eivät voisi välittää vähempää. Ai niin, campuksen ympärillä pyörii myös sarjamurhaaja.

Terry Zwigoffin edellinen elokuva Paha pukki on suorastaan ihmisyyttä syleilevä verrattuna äärimmäisen kyyniseen ja ylilyöntejä pelkäämättömään Art School Confidentialiin. Jos kuitenkin pitää Zwigoffin edellisestä Daniel Clowesin sarjakuvaan perustuvasta ja taiteilijan itsensä käsikirjoittamasta elokuvasta Ghost World, pitänee tästäkin mielipiteiden jakajasta.

9. Täältä tullaan, elämä! (1980)

09

Muutama tarkkailuluokan ongelmanuori oireilee kylmässä ja harmaassa betoni-Helsingissä välinpitämättömien vanhempiena ja ennemmin tukahduttamiseen kuin auttamiseen panostavan yhteiskunnan välissä. Kovien ulkokuorien alla on kuitenkin herkkiä ja pelokkaita ihmisenalkuja, jotka reagoivat uhmalla, kun eivät muuhun ole saaneet mallia.

Nykysilmällä katsottuna melkoisesti tyhjäkäyntiäkin sisältävä Täältä tullaan, elämä! on mielenkiintoinen aikakapseli 1970- ja 80-lukujen vaihteeseeen, ja se mullisti kotimaista elokuvakenttää ilmestyessään. Se oli julkaisuvuotensa katsotuin kotimainen elokuva ja valoi siten uskoa todella alamaissa rypeneen suomalaisen elokuvan tulevaisuuteen. Se myös harvinaisesti kuvasi kaupunkilaisnuorisoa – ja erityisesti vieläpä ymmärtävään sävyyn. Mainittakoon vielä, että siinä nähdään on Kati Outisen ensimmäinen roolisuoritus, joka sittemmin johti hänet Aki Kaurismäen elokuviin.

8. Kuolleiden runoilijoiden seura (1989)

5.0.2

1950-luvun amerikkalaiseen eliittipoikakouluun sijoittuvassa draamassa omalaatuinen opettaja mullistaa muutaman oppilaan elämän. Tiukkaan kuriin, ruumiinkulttuuriin ja kuivaan akateemisuuteen panostavassa oppilaitoksessa runojenkin laatu määritellään matemaattisen kaavan mukaan. Paremmin koomikkona tunnetun mutta elokuvissa jo aikaisemminkin vakavissa rooleissa kunnostautuneen Robin Williamsin esittämä äidinkielenopettaja Keating yrittää kuitenkin tuulettaa tunkkaisia perinteitä.

Keating haluaa antaa oppilailleen kyvyn katsoa asioita uusista näkökulmista, ja sanojen kauneutta ymmärtämällä tajuamaan myös elämän kauneuden ja hetkeen tarttumisen tärkeyden. Muutaman oppilaan ydinryhmä suorastaan ahmii Keatingin vaikutteita. Elokuva on vuoroin hauska, innostava ja koskettava, mutta valitettavasti traaginenkin yhteentörmäys vallitsevien arvojen ja uusien vapauden tuulien välillä on väistämätön.

7. Will Hunting (1997)

07

Hiljattain edesmennyt Robin Williams pääsee tälle Top 10 -listalle jo toistamiseen, ja jälleen hän esittää ymmärtäväistä aikuista, joka yrittää johdattaa olosuhteiden lannistaman nuorukaisen uusille raiteille. Williamsin terapoinnin kohde on Matt Damonin esittämä nuori nero, joka kuitenkin tyytyy työskentelemään koulun huoltomiehenä.

Nuorukainen päätyy pakon edessä opiskelemaan matematiikkaa saamansa terapian ohella, mutta traumojensa nujertama mies ei luota muihin ihmisiin eikä myöskään omiin tulevaisuudennäkymiinsä. Toisaalta hän haastaa myös auttajansa katsomaan omaa elämäänsä rehellisin silmin.

Will Hunting sinkautti Damonin tähteyteen yhdessä ystävänsä Ben Affleckin kanssa. Elokuvan menestyksen kruunasi kaverusten yhdessä kirjoittaman käsikirjoituksen saama Oscar-palkinto.

6. Vaalit (1999)

06

Kitkeriin draamakomedioihin erikoistuneen Alexander Paynen toinen elokuva käsittelee amerikkalaisen koulun oppilasvaaleja. Matthew Broderick esittää Jim McAllisteria, opettajaa, joka tuskastuu Reese Witherspoonin esittämään ylisuorittajaopiskelijaan, Tracy Flickiin. Kun Flick asettuu ehdokkaaksi oppilasvaaleissa, McAllister ottaa asiakseen järjestää tälle vastaehdokkaan, ja pyrkii mahdollisuuksiensa mukaan estäämän Flickin voiton.

Mitä pitemmälle kampanjointi edistyy, sitä syvempää kuoppaa McAllister kaivaa itselleen niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin. Kyyninen Payne antaa puheenvuoron kaikille avainhahmoille, joista kukaan ei selviydy puhtain paperein.

Vaalit toi Paynelle hänen ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa käsikirjoituskategoriassa.

5. Rushmore – Akatemian älypää (1998)

05

The Grand Budapest Hotel –elokuvasta ajankohtaisen Wes Andersonin toinen elokuva sijoittuu yläluokkaiseen yksityiskouluun, johon Jason Schwartzmanin esittämä teini-ikäinen Max Fischer on ihastunut siinä määrin, että on asettunut taloksi. Hän tosin on kiinnostuneempi koulun oheistoiminnasta kuin opinnoista.

Maxin täydellinen elämä mullistuu, kun hän ystävystyy elämäänsä pettyneeseen miljonääriyrittäjään (Bill Murray) mutta ryhtyy pian kilpailemaan tämän kanssa uuden opettajattaren suosiosta. Tästä syntyy Maxin koulukuviot sekoittava koston kierre, jonka vain Schwartzmanin ja Murrayn sisäänrakennettu sympaattisuus ja Andersonin arvoituksellinen huumorintaju pystyvät pitämään hauskana sen ilkeydestä huolimatta.

4. Breakfast Club (1985)

04

Tuottaja-ohjaaja-käsikirjoittaja John Hughes (1950–2009) teki 1980- ja 90-luvuilla monia edelleen rakastettuja nuorisoelokuvia ja komedioita. Tällekin listalle harkittiin Hughesin tuotannosta myös elokuvia Pretty in Pink ja Vaihdetaan vapaalle, Ferris. Valinta osui kuitenkin hienoon, hauskaan ja koskettavaan Breakfast Clubiin.

Viisi amerikkalaislukion erilaisia stereotypioita edustavaa oppilasta joutuu samaan, viikonlopun aikana järjestettävään pitkään jälki-istuntoon, jonka aikana heidän pitäisi istua hiljaa kirjastossa kirjoittamassa esseetä siitä, miten he näkevät itsensä. Aikansa kinasteltuaan nuoret kuitenkin alkavat avautua toisilleen, ja tajuavat kuinka paljon heillä on yhteistä huolimatta erilaisista koulun klikeistä, joihin he kuuluvat – tai joihin muut, erityisesti auktoriteetit, ovat heidät laatikoineet.

3. Pahuus (2003)

03

Ruotsalaiskirjailija Jan Guilloun osittain omaelämäkerralliseen romaaniin perustuva pahuus kertoo teini-ikäisestä Erik Pontista, joka oireilee koulussa kotona saamansa väkivaltaisen mallin mukaan. Erityisen pahan tappelun jälkeen Erik erotetaan koulusta, mutta hänen äitinsä järjestää pojan yksityiseen sisäoppilaitokseen.

Uudessa koulussa Erik kuitenkin pian huomaa, että siellä vallitsee tiukka nokkimisjärjestys, jota etuoikeutetut oppilaat ylläpitävät henkistä ja fyysistä väkivaltaa käyttämällä. Erik joutuu heidän silmätikukseen, koska ei alistu simputukseen, mutta ei myöskään puolusta itseään nyrkein, koska tajuaa saaneensa viimeisen oljenkorren oman tulevaisuutensa suhteen.

Tehokas Pahuus oli Mikael Håfströmin pääsylippu Hollywoodiin, mutta valitettavasti hän ei siellä ole saanut aikaiseksi mitään lähellekään yhtä vaikuttavaa.

2. Keltanokka (1925)

02

Harold Lloyd (1893–1971) oli varsinkin mykkäelokuvien suosittu komediatähti, jonka erikoisalaa olivat näyttävät stunttitemput. Niiden vaikuttavuutta korosti, että niitäkin tehdessään Lloyd esitti norttimäistä mutta innokasta ja hyväsydämistä rillipäätä. Monet varmaan tunnistavat Safety Last! -elokuvan (1923) klassisen stillin, jossa Lloyd roikkuu korkean talon seinässä olevan kellon viisarista.

Keltanokka sijoittuu äänielokuvan murrokseen, mutta on edelleen äänetön. Siitä tuli hänen menestynein mykkäelokuvansa. Lloyd esittää elokuvassa collegen ensimmäisen vuoden opiskelijaa, Harold Lambia, joka epätoivoisesti haluaa suosittujen oppilaiden joukkoon. Tulokkaan innokkuus ja oman suosikin maneerien matkiminen tekevät hänestä kuitenkin vain pilailun kohteen – mitä naiivi nuorukainen ei itse edes tajua. Harold uskoo koulun amerikkalaisen jalkapallon joukkuseeseen liittymisen olevan avain hyväksyntään.

Hyvässä ja pahassa Keltanokka on yksi edelleen jatkuvien koulukomedioiden takana olevista uranuurtajista. Jo 1920- ja 30-luvuilla sen valtavan menestyksen vanavedessä tehtiin lukemattomia college-komedioita.

1. Delta-jengi (1978)

01

Delta-jengi sai alkunsa yliopistocampuksilla suositun National Lampoon -pilailulehden sivuilta ja oli ensimmäinen kustantamon elokuvatuotanto. Se kertoo enemmän bilettämiseen ja alisuorittamiseen erikoistuneesta veljeskunnasta, joka on avoimessa sotatilassa yliopistonsa rehtorin ja muiden auktoriteettien kanssa. Rehtori tekee kaikkensa saadakseen porukan karkoitettua campukselta, ja värvää sliipatumpia opiskelijoita avukseen. Tosin deltat John Belushin esittämä Bluto etunenässä onnistuvat sikailullaan ja sekoilullaan tuhoamaan mahdollisuuksiaan ihan itsekin.

Vuonna 1978 Delta-jengi sai ristiriitaisen vastaanoton, mutta se onnistui ajoituksessaan. Vuoden katsotuin elokuva oli 50-luvun koulumaailmaan sijoittuva Grease-musikaali, ja sen vanavedessä Delta-jengi nousi katsojatilastojen kakkoseksi. Myöhemmin sen maine on vain vahvistunut. Se oli myös yksi ällöelementeillä pelaavien roisien komedioiden uranuurtajia.

On aavistuksen kyseenalaista onko Delta-jengi paras nimenomaan koulumaailmaa koskeva elokuva, vaikka college-veljeskuntia käsitteleekin. Se on kuitenkin sen verran hauska tapaus, että tuskin kukaan sen asettamista listan kärkeen kamalasti paheksuu.

Lisää luettavaa