Aki Kaurismäen uutuuselokuva nappasi nipun palkintoehdokkuuksia

Kuolleet lehdet ehdolla European Film Awards -gaalan viidessä kategoriassa.

7.11.2023 16:00

Aki Kaurismäen elokuva Kuolleet lehdet on saanut ehdokkuuden viidessä European Film Awards -palkintojen kategoriassa.

Kuolleet lehdet kilpailee koko gaalan pääpalkinnosta eli parhaan eurooppalaisen elokuvan palkinnosta, minkä lisäksi Aki Kaurismäki on ehdolla parhaan ohjauksen ja parhaan käsikirjoituksen kategorioissa.

Alma Pöysti kisaa parhaan naispääosan ja Jussi Vatanen parhaan miespääosan palkinnosta. Ehdokkuudet julkistettiin tänään 7. marraskuuta.

Vuodesta 1988 järjestetty, Euroopan Oscareiksikin kutsuttu European Film Awards (EFA) on yleiseurooppalainen elokuvapalkinto, jonka ehdokkaat ja voittajat valitsee 4600-jäseninen Euroopan elokuva-akatemia.

Gaalassa jaetaan palkinnot yhteensä 26 kategoriassa. Voittajat julkistetaan EFA-gaalassa Berliinissä 9. joulukuuta.

Suomalaistekijöitä on palkittu koko EFA:n historian aikana vain kahdesti. Vuonna 1992 Matti Pellonpää voitti parhaan miespääosan palkinnon roolistaan Kaurismäen elokuvassa Boheemielämää. Vuonna 2016 Juho Kuosmasen Hymyilevä mies voitti parhaan esikoiselokuvan Fipresci-palkinnon.

Kaurismäen elokuvat Toivon tuolla puolen (2017), Le Havre (2011), Mies vailla menneisyyttä (2002), Boheemielämää (1992) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1990) ovat aiemmin olleet EFA-ehdokkaina.

Muun muassa Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon ja kansainvälisten kriitikoiden Fipresci Grand Prix -palkinnon voittanut Kuolleet lehdet on ollut menestys sekä Suomessa että maailmalla.

Suomessa 15. syyskuuta elokuvateatteriensi-iltansa saanut elokuva on kerännyt kotimaassa jo yli 195 000 katsojaa. Alla elokuvan traileri.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia