Animatricks-tärppi: Maalauksen hahmot etsivät luojaansa

Ranskalaisen Jean-François Laguionien Le tableau – Maalaus – kertoo nimensä mukaan maalauksesta, jonka hahmot elävät omaa elämäänsä. Taiteilija on jättänyt teoksen kesken, ja kokonaan maalatut hahmot ovat ottaneet vallan. ”Kokonaiset” halveksivat ”keskeneräisiä” ja erityisesti ”luonnoksia”, ja ryhtyvät jopa väkivaltaisiksi näitä kohtaan.

Yksi kokonaisista on kuitenkin rakastunut keskeneräiseen, ja pariskunta lähtee luonnos-ystävänsä kanssa seikkailulle ulos taulunsa raameista. Heidän tarkoituksenaan on löytää Maalari ja pyytää häntä viimeistelemään työnsä, jotta eripura päättyisi.

Tehtävä osoittautuu odotettua vaikeammaksi, sillä taiteilijan studiossa he löytävät merkkejä siitä, että Maalari olisi kääntänyt selkänsä luomuksilleen. Eri maalauksiin sukeltamalla hahmot etsivät johtolankoja Maalarin etsimisessä.

Le tableau sisältää mielenkiintoisia elementtejä. Hahmojen jaottelu kokonaisiin, keskeneräisiin ja luonnoksiin tuo mieleen sääty-yhteiskunnat ja fasismin nousut. Toisaalta Maalarin etsiminen herättää metafyysisiä kysymyksiä luotujen suhteesta Luojaansa. Kiinnostavien teemojen lisäksi Le tableau on kaunista katsottavaa ja sekoittaa mielenkiintoisella tavalla niin eri animaatiotekniikoita kuin taidetyylejäkin. Siksi onkin hieman harmi, että ennen kauniita loppukuvia elokuvan tärkeät kysymykset saavat pitkälti väistää värikkään kohelluksen tieltä.

Le tableau Animatricksissa:

Bio Rex la 20.4. klo 12:00
Bio Rex su 21.4. klo 16:15