Ärsyttääkö suoratoistosarjojen tulva? Näiden ysäriklassikoiden pariin voit palata kuin turvasatamaan!

Tutkimusten mukaan tuttujen tv-sarjojen katsominen parantaa elämänhallintaa ja auttaa rentoutumaan.

23.1.2023 13:31

”Tää sarja sun on pakko kattoo. Se on saanu IMDb:ssä 9,5!”.

Entäpä jos joka viikko ei ole aikaa aloittaa uutta sarjaa ja entisetkin ovat vielä kesken?

Tutkimusten mukaan ”turvasatama”-ilmiö on todellinen. Tuttujen tv-sarjojen katsominen parantaa elämänhallintaa ja auttaa rentoutumaan, kun olemme stressaantuneita.

Olitpa Netflix-uutuuksien naaraaja tai vanhan koulun vhs-jyrä, vanhat klassikot kannattaa aika-ajoin katsastaa. Vaikka vain tarkistaakseen, ovatko ne kestäneet aikaa.

Nämä kolme 1990-luvun tv-sarjaa eivät ole menettäneet hohtoaan.

1. Twin Peaks (kausi 1)

David Lynchin ja Mark Frostin rakentama maailma on ajaton. Hahmojen outous, lumoava musiikki ja murhamysteerin salaperäisyys haalivat katsojan otteeseensa vuosikymmenestä toiseen. Twin Peaksin tenho ei ole kadonnut. Päin vastoin, se on kuin vuosikertaviini.

Twin Peaksin voit katsastaa SkyShowtimessa.

2. Kylmä rinki (kaudet 1-6)

Kaikkien aikojen paras vankilasarja?

Kylmä rinki on edelleen yksi tylyimmistä tv-sarjoista koskaan. Näin paljon huumeita, seksiä ja väkivaltaa ei oltu tv-ruudulla ennen nähty.

Hahmojen moniulotteisuus sekä tapa, jolla sarjassa käsitellään sosiaalipoliittisia kysymyksiä, tuntuvat luissa ja ytimissä vielä 20 vuoden jälkeenkin.

Tom Fontanan sydänverellä laatima käsikirjoitus, sekä harvinaisen nappiin osuneet näyttelijävalinnat ovat pääasiallinen syy sille, että Kylmän ringin jaksaa katsoa alusta loppuun vaikka kerran vuodessa.

Kylmä rinki saatavilla HBO Maxissa.

3. Salaiset kansiot (kaudet 1-5)

Chris Carter halusi yhdistää 1960-luvun suosikkisarjansa Hämärän rajamailla Twin Peaksiin ja Uhrilampaisiin. Vuonna 1993 julkaistu Salaiset kansiot oli valtava hitti, mutta idean kauppaaminen tv-yhtiöille oli aikanaan työn ja tuskan takana. Jälkikäteen tämä kuulostaa oudolle, ottaen huomioon yhdysvaltalaisten rakkauden salaliittoteorioita kohtaan.

Vaikka erikoistehosteet ovat vanhentuneet, sarja toimii vielä tänäkin päivänä. Laadukkaan käsikirjoituksen lisäksi menestyksen salaisuus oli Gillian Andersonin ja David Duchovnyn henkilökemia. Anderson oli näyttelijänä keltanokka vielä vuonna 1993, joten kyseessä oli huippuluokan löytö Carterilta.

Andersonin tulkitsema Dana Scully oli päivitetty versio Jodie Fosterin Clarise Starlingista. Rikosjännäreiden uusi naiskuva oli itsenäinen, sisukas ja ammattitaitoinen, mutta samalla haavoittuvainen.

Salaiset kansiot löytyy Disney Plussasta.

Lisää luettavaa