Arvostelussa The Last Duel – Ridley Scottin uutuus nyt suoratoistossa ja blu-rayna

© 2021 20th Century Studios.

Ridley Scott voisi ohjata suurten mittasuhteiden toimintakohtauksia vaikka unissaan. Ehkä hän tekikin niin.

Kaikki rakastavat sitä, kun ohjaajat ryhtyvät vihaisiin läksytyksiin. Ridley Scott toden totta hoiti homman kotiin tällä kertaa, kun hän syytti koko nuorempaa sukupolvea The Last Duelin kehnosta lippukassamenestyksestä ”niin kiinni niissä helkkarin älypuhelimissaan” -lausahduksellaan.

Sen jälkeen on ollut aika hiljaista – House of Gucci nimittäin menestyi hyvin. Mutta jos ihan totta puhutaan, niin on aika vaikeaa löytää ketään, jota kiinnostaisi historialliseen Ranskaan sijoittuva väkivallalla sokeroitu oikeussalidraama, jonka pääosassa on Ben Affleckin valkaistut kulmakarvat.

Sehän ei tarkoita elokuvan olevan automaattisesti huono, mutta omituinen se kyllä on. Käsikirjoitus, joka toi yhteen Affleckin ja Matt Damonin kirjoittajina – ensimmäistä kertaa sitten Good Will Huntingin – on käytännössä uusi versio Akira Kurosawan Rashomonista, joka niin ikään piti sisällään seksuaalista hyväksikäyttöä ja kaksintaistelun.

Jälleen kerran käsissä on yksi tarina monesta eri näkökulmasta, ja vaikka Jodie Comer on vaikuttava naisena jota ei hiljennetä, niin muiden näyttelijöiden suoritukset hapuilevat, etenkin kun he yrittävät lausua ranskalaisia nimiä.

Kaikki tämä näyttää tietenkin visuaalisesti hyvältä – Scott voisi ohjata suurten mittasuhteiden toimintakohtauksia vaikka unissaan. Ehkä hän tekikin niin, mies on nimittäin 84-vuotias ja ansaitsee yhdet tai toiset päikkärit.

Elokuvan Me too -tarina ja poliittinen korrektius tuntuvat kuitenkin hieman liian isolta ja laskelmoidulta taputukselta omalle olkapäälle. Välillä tuntuu kuin leffan tähdet olisivat vain tarvinneet jonkun syyn juosta ympäriinsä miekka kädessä melkein kolmen tunnin ajan.

Kuten Martin Scorsesen Silence (jossa Adam Driver on myös mukana), tuntuu The Last Duel kuuluvan aivan eri aikakaudelle ja aivan eri yleisölle, eli sille, joka ei ole palaamassa teattereihin hetkeen. Ja siihen ei ”helkkarin älypuhelimet” liity millään tavalla.

Elokuva on katsottavissa Disney Plus -suoratoistopalvelussa, ja se on saatavana myös dvd:nä ja blu-rayna. Dvd on ekstraton, mutta blu-rayn lisämateriaalina on traileri ja puolituntinen making of -dokumentti. Ekstrat löytyvät myös suoratoistosta.

Marta Bałaga

Elokuva ★★★
Ekstrat ★★

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat