Batman v Superman -ohjaaja ei itsekään tajua: ”Kuinka ihmeessä he voisivat tapella keskenään?

Zack Snyderin ohjaama Batman v Supeman: Dawn of Justice asettaa vastakkain kaksi supersankaria. Eeppinen tarina sai alkunsa Man of Steelin kuvauksissa.

– Mietimme mikä voisi olla Supermanin haaste seuraavassa elokuvassa, ohjaaja muistelee.

Man of Steelissa valtava avaruusalus yrittää muokata maapallosta avaruusolennoille sopivan. Mikä olisi tunnetasolla yhtä iso juttu kuin planeetan tuho? Jossain vaiheessa kysyin: ”Entä jos Batman olisi pahis?”. Kun se oli sanottu ääneen, ei enää ollut paluuta.

Jo vuoden 2013 megaelokuvassaan Snyder halusi luoda realistisen ja tunnistettavan maailman, jossa Kryptonista saapuvan olennon olemassaolo tuntuisi luontevalta. Miksi ei siis laajentaa sitä sisältämään myös Gothamin lepakkomiestä?

– Yleisö ajattelee: ”Kuinka ihmeessä he voisivat tapella keskenään?”, Snyder nauraa. – Ja olen samaa mieltä! Mutta jos saan liikuteltua supersankarishakin nappuloita oikein, siihen löytyy ratkaisu. Siinä on homman hauskuus; miettiä miten ja miksi he tappelevat.

Ideoiden muuttamiseksi käsikirjoitukseksi apuun kutsuttiin Man of Steelin ja Yön ritari -trilogian veteraani David Goyer sekä Argosta Oscarin voittanut Chris Terrio, joka ei tuntenut DC-sarjakuvia etukäteen.

– Chris on valmis opiskelemaan kaikkea, joten kun haasteena olivat supersankarit, hän luki kaiken mitä käsiinsä sai. Nyt hän tietää aiheesta enemmän kuin kukaan tuntemani. Mutta hän ymmärtää myös ihmissuhteiden päälle ja näkee sankarimme muinakin kuin sarjakuvahahmoina. Hän tuo konfliktiin toden tuntua, Snyder kehuu.

Snyderin mukaan erimielisyyden kipinä oli helppo puhaltaa liekkeihin. Batman on metsästänyt Gothamin pahinta materiaalia 20 vuotta, mutta Supermanilla on suoraviivainen näkemys oikeasta ja väärästä.

– Hän voi katsoa asioita norsunluutornista koska ei ole menettänyt viattomuuttaan kuten Batman. Hän uskoo systeemiin eikä katso hyvällä omankäden oikeutta toteuttavaa tuomaria, hän kuvailee.

Batmanin rosoinen oikeus jakaa mielipiteitä ja vieraannuttaa hänet Gothamin poliisivoimista. Haarniskansa alla hän on silti ihminen – toisin kuin Superman.

– Meille Superman on hyväntahtoinen sankari, mutta on helppo kuvitella miten pelottavilta hänen voimansa tuntuvat Batmanista, kuinka valtavan helppoa niitä olisi käyttää väärin. Hän voisi talloa ihmisoikeudet, eikä kukaan voisi pysäyttää häntä.

Haastattelu: Warner Bros. Pictures
Toimittanut Jouni Vikman

Batman v Superman: Dawn of Justice tulee ensi-iltaan 23. maaliskuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 3/2016.

Aiheeseen liittyvät jutut