Diskataanko yksi näyttelijä Oscar-kisan ulkopuolelle? Oscar-akatemia keskustelee elokuvan somekampanjasta

Erikoinen keissi.

30.1.2023 20:32

Oscar-ehdokkuuksien suurimpia yllätyksiä oli tänä vuonna Andrea Riseborough’n ehdokkuus indie-elokuvasta To Leslie. Näyttelijän roolityö on ollut monista onnistunut, mutta sen somekampanja on herättänyt kysymyksiä.

Ilmeisesti tuotantoyhtiö on panostanut somekampanjaan hieman uudella tavalla: yhtäkkiä Twitteriin ja Instagramiin alkoi ilmestyä valtava määrä muiden näyttelijöiden ja elokuvantekijöiden kehuja Andrea Riseborough’n suorituksesta.

Tämä on herättänyt ensinnäkin kritiikkiä siitä, käytettiinkö Oscar-ehdokkuuden saamiseen suhteita. Keskustelu on siinä mielessä pöhkö, että suhteilla Hollywoodissa monesti edetään – olisi sinisilmäistä ajatella, että Oscar-akatemiaan kuuluvat jäsenet eivät silloin tällöin saattaisi ajatella ystäviensä etuja.

Jotkut ovat tylyttäneet Riseborough’n yllätysehdokkuutta erityisesti siksi, että hänen katsottiin vieneen ennakkoon melko varmoina pidettyjen ehdokkaiden, Viola Davisin tai Danielle Deadwylerin, ehdokaspaikan. Tämä on kirvoittanut rasismisyytökset – jotkut syyttävät, että valkoihoiset pelasivat suhteillaan tummaihoiset ehdokkaat pois.

Nyt Variety uutisoi, että Oscar-akatemia aikoo nostaa kokouksessaan esiin Riseborough’n ehdokkuuden. Kyseessä on kuitenkin yksi nimenomainen Instagram-postaus, jonka To Leslie -elokuvan virallinen sivusto käytti.

Postauksessa käytettiin Chicago Sun-Timesin kriitikko Richard Roeperin vuoden 2022 elokuvien listan sitaattia, jossa hän kirjoitti: ”Niin paljon, kuin ihailinkin Blanchettin työtä Tárissa, tänä vuonna suosikkisuoritukseni naiselta tuli kameleonttimaiselta Andrea Riseborough’lta”.

Tuo rikkoo Akatemian sääntöä, jossa kampanjoinnissa kielletään vertaaminen muihin ehdokkaisiin. Yksi Akatemian näyttelijäjäsen kommentoi, että prosessissa on syytä olla reilu. ”Tämä ei näytä hyvältä, mutta ei hypätä johtopäätöksiin. Yksi rikkomus ei ole kenenkään loppu, mutta kun katsoo muita muuttujia ja huhuja, tähän täytyy kiinnittää huomiota.”

Toinen jäsen sanoo, että kohu on kolhaissut Riseborough’n mainetta, teki hänen kampanjansa jotain väärin tai ei.

Moni kannattaja on pyrkinyt vaikuttamaan Akatemian äänestäjiin merkkaamalla heitä postauksiin ja herättämällä näin heidän huomionsa. Sen lisäksi Riseborough’n tukijat ovat lähettäneet For Your Consideration -viestejä Akatemian jäsenille tuodakseen elokuvalle huomiota ja kutsuakseen äänestäjiä näytöksiin.

Akatemian säännöt kieltävät tällaisten viestien lähettämisen, jos viestit eivät tule Akatemian hyväksymiltä tileiltä. On varmaa, että viestejä on lähetetty, mutta se, ovatko ne tulleet virallisesti Riseborough’n tai elokuvan edustajilta, ei ole varmuutta.

Jos Akatemian hyväksymän kampanjointiviestin haluaa lähettää kaikille Oscar-akatemian jäsenille, yksi viesti maksaa 2000 dollaria ja rajoite on yksi viesti per viikko.

Lisää luettavaa