Dvd-arvio: Nostalginen jännityskomedia otti vaikutteita Hitchcockilta

Nostalginen jännityskomedia on aikansa lapsi.

Dvd:nä ilmestynyt Tyttö joka tiesi liikaa oli 1970-luvulla iso komediahitti Suomessakin. Kuten suomalainen nimi viittaa, jännityskomedia on saanut vaikutteita Alfred Hitchcockin jännäreistä ja etenkin elokuvasta Mies joka tiesi liikaa.

San Franciscossa kuvattu elokuva tuo mieleen myös monet 1970-luvun rikoselokuvat, joissa tehtiin hurjia takaa-ajoja mäkisillä kaduilla. Aikansa suosituimpiin komedienneihin kuuluva Goldie Hawn esittää kilttiä kirjastonhoitajaa nimeltä Gloria. Hän sekaantuu tahtomattaan hurjaan salajuoneen. jonka tarkoituksena on murhata paavi.

Elokuvasta tuli valkokangasläpimurto miespääosaa esittävälle Chevy Chaselle, joka tunnettiin sitä ennen Saturday Night Liven koomikkona. Hupaisassa sivuosassa nähtävästä Dudley Mooresta tuli myös Hollywoodissa tähti tämän elokuvan jälkeen, vaikka hänet tunnettiin jo hyvin kotimaassaan Isossa-Britanniassa.

Ojaaja Colin Higgins tunnetaan myös elokuvan Harold ja Maude (1971) käsikirjoittajana. Myöhemmin hän siirtyi ohjaajaksi. Higginsin kynästä lähtenyt Hitchcock-vaikutteinen komedia Hopeanuoli (1976) oli niin iso hitti, että hän sai mahdollisuuden siirtyä ohjaajaksi. Esikoisohjausta Tyttö joka tiesi liikaa (1978) seurasivat hittikomediat Yhdeksästä viiteen (1980) ja Teksasin paras pikku porttola. (1982). Ohjaajanura jäi kolmeen pitkään elokuvaan. Higgins kuoli 47-vuotiaana aidsiin vuonna 1988.

Tyttö joka tiesi liikaa on aikansa lapsi. Käsikirjoitus on kekseliäs, ja tunnelma on täynnä 70-lukulaista nostalgiaa. Mutta se mikä oli vauhdikasta ja hauskaa nelisenkymmentä vuotta sitten, näyttää nykykatsojan silmiin kömpelöltä ja aikansa eläneeltä, mikä koskee sekä dialogia että teknistä toteutusta.